Stort teknik- eldorado i Bjärnum under lördagen

BJÄRNUM. Årets ”Teknikens dag” i Bjärnum, -ett eldorado för alla teknikintresserade nostalgiker. Här fanns det mesta från smått till stort, och allt fungerade och det mesta gav ljud ifrån sig! Flera för året nya o intressanta sevärdheter fanns på plats.

Det fina vädret denna septemberlördag bidrog naturligtvis till att samtliga parkeringsytor i området var upptagna stor del av eftermiddagen. Teknikens dag i Bjärnum är känt o lockar publik från när o fjärran. Personalen vid entrén till muséeområdet hade tappat räkningen på hur många som gått in, "det är väldigt många" i år, -sa en av funktionärerna.

Inne på området fanns en tydlig struktur, motorcyklar fanns i ett område, bilar i ett annat. Naturligtvis hade föreningen startat upp samtliga maskiner. Den fina ånglokomobilen var igång, sågverket producerade välsågade brädor på ”gammalt” sätt för att nämna något.

Sven Hagelberg från Tollarp kom med ett antal fungerande miniatyr- Sterlingmotorer, som han berättade att han tillverkat av ”skrot” hemma i sitt hobbyrum. Då jag gick i pension från tidigare arbete med kraftverksbyggen i Afrika var jag tvungen att hitta på något. Frugan o jag köpte en villa i Tollarp o jag var snabb att inreda ett hobbyrum i källaren. Där finns idag både svarv o fräs så jag kan göra det mesta i metall helt själv.


Imponerade att se hur Svens små motorer nästan ljudlöst snurrade på. Motorn i en sterlingmotor fungerar genom att gas omväxlande värms upp och kyls av. Det leder till tryckskillnader i cylindern som pressar upp respektive drar ned kolven. Nästa år skall jag försöka få med en kompis som byggt fina ångmaskiner, avslutar Sven.

Erik Blomgren var dagens yngsta utställare, nyss fyllda 15 år. Erik som kommer från Mala, berättade att hans morfar, Henry Johansson hade väckt hans teknikintresse.

Erik berättar att den ”Lister D-motor” han hade med sig hittades vid ett grustag i Mala. Den hade används som dragare av ett transportband vid grustaget en bit in på 60-talet. Den är tillverkad 1935 men efter lite renovering o puts fungerar den perfekt än idag, säger Erik.

När det blev aktuellt med ”moppe” var jag inte så förtjust i dagens maskiner utan började att leta efter lite äldre på nätet. Till slut hittade jag ett par ”Novette”, den blå från 1954 och den röda från 1952. Den äldre brukar jag använda om det inte regnar då jag kör till Linnéskolan i Hässleholm.

Jan Karlsson är en äkta motorcykelentusiast. På min fråga: -Hur många mc har du? -undviker han elegant att svara och ger istället ett stort leende.

Mc:n på bilden rullade förra helgen tävlingen ”Skåne runt”. Jan berättar att modellen heter Husqvarna 130 och är på 1000 kubik. Just detta exemplar är från 1933. Modellen tillverkades endast i 144 exemplar under åren 1933-36. -Hur är den att köra så långt som ”Skåne runt”. Jan svarar snabbt -”helt gudomlig”.
Jan berättar lite om mc:n, -den är speciell. Kopplingen sköter man med vänsterfoten och tändningsförställningen kan man justera med vänsterhanden.

Även nyare motorcyklar fanns på plats. Bredvid finns ett prisbord med många fina priser ägaren vunnit med sin fina Harley

-tänk att luta sig mot ett ryggstöd med namnen på James Dean, Marilyn Monroe.....

En Harley Davidsson som vunnit många priser och som naturligtvis fick många blickar. Maskinen blänkte verkligen, ALLT var perfekt. Motivlackeringen rena konstverket. Hur vågar man köra en så fin motorcykel, frågade sig några undrande.

Säkert minns många Volvos P1800. Just denna vita fick även reklam genom filmen ”Helgonet” med Roger Moore.

Även några militärfordon fanns på plats. Ett av de mera kända är denna amerikanska jeep.

Top