”Kulturarvsdagen”, en på flera sätt viktig dag

Skriv ut

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Varje år andra helgen i september arrangeras evenemanget ”Kulturarvsdagen”, i år sker detta mellan den 8-10 september. Då äger hundratals aktiviteter rum över hela Sverige där såväl kulturmiljöer som kulturhistoriskt intressanta byggnader och anläggningar kommer att stå i fokus. Kulturarvsdagen är självklart ett tillfälle, inte minst för den yngre generationen, eller för nyinflyttade, beskriva ortens bakgrund. Naturligtvis är detta mycket lämplig att sammankoppla med en vandring i bygden.

Syftet med Kulturarvsdagen är att skapa förståelse, intresse och engagemang för just kulturarv och kulturmiljöer. I Sverige är det ytterst Riksantikvarieämbetet som står för samordningen.

Temat för 2017 är ”Natur och kulturarv – miljöer med möjligheter”. Natur och kulturarv är ofta sammanflätade och erbjuder spännande miljöer att upptäcka och utforska. Det är också en möjlig resurs för utveckling och tillväxt. Säkert även i vår bygd. Tänk så mycket kulturarv som finns i våra båda orter! Bjärnum -”Sveriges ledande möbelort”, -Vittsjö en stor” kurort”, mm. Allt detta för inte så länge sedan!

”Kulturarvsdagen” är en del av Europarådets och Europeiska kommissionens samarbete European Heritage Days där 50 länder idag deltar och är det mest firade gemensamma kulturevenemang som delas av Europas samtliga medborgare.

Tidigare har Kulturarvsdagen enbart firats andra söndagen i september men sedan några år tillbaka sträcker sig firandet över flera dagar. (I år fredag - söndag).

Som kuriosa kan nämnas att under ”Kulturarvsdagarna” fyller även den gamla ”Folkskolan” 175 år.

Håll utkik på vad din hembygdsförening eller ditt musée kommer att anordna under helgen som kommer!

Om inget är arrangerat i din ort kan du med fördel ta eget initiativ. Naturligtvis kan du genom egen vandring i linje med ”Natur och kulturarv – miljöer med möjligheter” få en trevlig dag! Mycket fakta om olika platser finns idag på webben.

Avsluta gärna vandringen genom att stanna på trevligt ställe och äta en god lunch!