Skriv ut

VITTSJÖ. Sivard Strand citerade bonden Paavo och hans torftiga hemman i annat land. Detta blev inledningen till hans anförande om barkbrödets surrogat till mjöl. Sopplunchen i församlingshemmet började med värdparet Eva och Sven Andreassons servering av grönsakssoppa. I gamla tider var barkbröd ett nödfoder då mjölet började sina i mjölbingen.

Sivard Strand med barkbröd som han bjöd lyssnarna på. 

Sivard Strand berättade om det omfattande arbetet med många moment innan barken kunde jämföras med mjöl. Främst var det innerbark från tall som föredrogs. Den som önskade mer kryddig smak på barkmjölet kunde med fördel använda innerbark från alm. Barken skulle tas från trädet och beredas genom krossning, blötning, hackning, blötning och malning. Mindre än hälften av barkmjöl skulle blandas i andra traditionella mjöl.Efter föreläsningen bjöd Sivard Strand frikostigt på smakprov av bröd bakat på barkmjöl. På serveringsbordet fanns tillfälle med extra kryddning av brödet. Dessutom innehöll barkmjölet några för kroppen nyttiga ingredienser och vitaminer. Dagens konferencier var Kerstin Sturesson som lämnade blomster till föreläsaren. Som extra programpunkt underhöll Gun Britt och Bo Malmberg med några sånger.