Gammalt garage ger parkeringsplatser

VITTSJÖ. Det gamla garaget för vägstyrelsens vägskrapor och snöröjning samt lastbilsgarage är borta. Den aktuella byggnaden som nu är jämnad med markplan var belägen mitt emot Skansenhemmet. Avsikten är att att området skall utvidgas som parkeringsutrymme. Platsen har även tidigare varit utnyttjas som uppställningsplats, dels för Skansenhemmets personal men även för resande med buss.

Tiden klämtar för det gamla garaget då grävmaskinen kommit på plats.

Någon gång på 1940 talet uppfördes garaget i Vägstyrelsens regi. Detta företag behövde garage för två väghyvlar. Dessa fordon kunde också ändras till snöplogar eller snöröjning. Dessutom fanns det i byggnaden utrymmen för två lastbilar. Varken längd eller bredd kan jämföras med dagens fordon! En del personal fanns på platsen som fordonsförare. Naturligtvis fanns det även ett litet utrymme som kallades kontor. Redan på den tiden ansågs det nödvändigt att det fanns en toalett på platsen! Den inrymdes på minimalt utrymme. Någon av personalen fick backa in på avträdet beroende på lekamens bredd och omfång.

Bengt Nilsson var anställd hos Vägverket, numera Transportstyrelsen under åren 1967- 1974. Vid sammankomst under rivningen kunde han berätta om några händelser vid och i garaget. Uppförandet skedde i regi av Vägförvaltningen. Nuvarande ägare skänkte för några år sen fastigheten till Hässleholm kommun. En kortare tid var fastigheten uthyrd för annat ändamål med en årshyra på 1 200 kronor! Vid några tillfällen har det varit loppisauktion eller mindre marknad på platsen. Garaget användes för sitt ändamål fram till 1974. Genom centralisering och omorganisation blev aktuella fordonen då flyttade till Örkelljunga.

Nu finns enbart en håla kvar från det gamla garaget.

Paul Tuvesson på tekniska kontoret bekräftar att området planeras att användas som parkerings eller uppställningsplats för personbilar. För närvarande är det brist på parkeringsplatser för besökande och hemtjänstens personal till Skansenhemmet. För bussresenärer är platsen vid tidigare garaget idealisk med några meter till hållplats. Mer problematiskt blir det för hemtjänsten att uppställa sina fordon där. De måste då korsa starkt trafikerade väg 117. Avståndet till markerat övergångsställe är inte godtagbart. Men å andra sidan blir förhållandena bättre än användandet av anvisat utrymme vid tidigare Lyran!

Top