Besök vid vävmässa i Växjö

Skriv ut

VÄXJÖ. En utflykt som var planerad några veckor i förväg och alltid en lika spännande resa för oss damer som är intresserade av vävteknik, färger, form, garner och mycket annat som fanns i år att beskåda på ”Tips Hallen” i Växjö. 

Visst fanns det ännu mera att se, väv-material placerade på många andra ställen runt om i stan. Många fantastiska föreläsare med intressant arbetsmaterial med många åskådare som lyssnade ivrigt. Vävdagar är ju under tre dagar så stan lever upp med buller och bång så de gäller att hinna med.

Endast några få av de bilder jag tog under min dag där visas här men oj va mycket man vill ta bilder på. Busslaster med likasinnade kom från grannlandet Norge men också från hela landet här hemma. Alla med samma mål att se och bli inspirerad av denna vävmässa och alltid nåt roligt och spännande och ta med hem till vår vävstuga eller till pågående vävkurs.

Många utställare var från olika utbildningsskolor, folkhögskolor, universitet och man hoppas verkligen på att detta fina hantverk kommer de yngre till godo. Idag är ju design en viktig del av mönster och de har ju datorn till god hjälp för att skapa mönster. Många olika tillväga gångsätt var ju ett stående tema. Och där var den yngre generationen väl representerad, kul.

Vackra tunna klänningstyger i mörka färger men också i ljusa pastelltyg.

Eller varför inte samla de olika vävsätten på mindre lappar, men också härliga vävda kuddar i ljusa och glada färger.

Gosekaninen var ju en spännande färgklick också gjord i utbildningssyfte, som tillsammans med ett schackbräde gjort helt i trä och andra små ting i ett annat material fanns runtomkring ”lilla kaninen”.

Eller varför inte köpa material för att lära sig knyta kantband bra att använda till vävda handdukar eller vackra hårband. Det är bara fantasin som gör ett stopp inget annat.

Och dessa vackra garn/tyghärvor av pastellfärger som har en stor användningsområde till att sticka virka och att väva.

Mycket litteratur fanns att inhandla för hugade spekulanter, men också nya vävstolar, olika tillbehör som passar bra att förnya till sin egen väv.

Många klädesplagg gjorda i mindre skala, men också tillexempel, folkdräkter, kappor, hattar, tröjor och många andra saker med flera användnings område bjöds ut till oss. Oj oj vilken skapar glädje det finns runt om i vårt land.