Skördefest i Sönder Össjö

SÖNDER ÖSSJÖ. Äntligen så har solen tittat fram hos oss nere i Skåne land och precis idag när det är skördefest i den lilla byn  Sönder Össjö, läckert. 

Många kom för att titta på gamla traktorer och för barn var lyckan gjord när man kunde åka i en höbalevagn efter en traktorn. Många olika hjälpmedel till trädgården eller till ett bonnaställe fanns att beskåda man väljer och vrakar, stort eller smått. Det fanns även snygga gamla/nya bilar att glänsa i. 

En gammal motorcykel i finaste söndags stassen med en unika box där bak fastspänd med remmar.

I år är det verkligen ett rejält svampår med olika svampar ute i naturen, några hade plockat och rensat och svampkännarna var på plats och berättade om de olika sorterna. 

Många svampar är det som man inte vet namn på eller om man kan tillreda dessa. Vissa som fanns upplagda var ätliga andra var det ej. Vi var många som var intresserade och lyssnade på dom som har stort svampkunnande och verkligen kan det här med svamp, med många års erfarenhet. 

Det var ett trevligt inslag, och nu kan jag kanske våga plocka en ny sort.

Visst har hösten kommit hit men än så länge behöver vi kanske inte tjocka vantar på men håll med om att de lyser upp vår vardag och de är alltid bra och va förberedd när kylan kommer.

Underhållning med härlig musik med glada spelemän, de underhöll marknadsbesökarna med igenkännande toner, åskådarna sken i kapp med solen. Tiden går fort när man har roligt, alltid träffar man nån man känner sen gammalt och får en trevlig pratstund.

Spelemännen lämnade sen över till dagens moderator som passade på att berätta lite mer om nästa framträdande. Han hälsade nästa underhållare välkomna in på scenen. Ett par gubbar iklädda gröna hängslebyxor från Tviggasjö, som framför en längre sketch och de går under namnet ”Ture och Ture”.

Tror att många som var där på höstfesten kände igen dom. Vilket härligt radarpar och de bjuder verkligen på sig själva. Även om mer träning behövs för att kunna sväva fritt i luften. Ture sa att det var konstigt, det funkade ju när det visades i tv, hm. Allt är inte sant som visas där.

Annars var skördefesten som i de flesta andra marknader, man kan köpa nästan allt, kaffe och våffla med sylt och grädde, ärtsoppa, gofika, läsk, marknadsgodis, andra härliga ”hittepå” saker, kreativiteten har vatt på topp sen sommaren.

Många varor fanns till salu, som vedungsbakat bröd, blommor, sylt, saft och marmelad och de varorna gick som smör i solen. Eller varför inte köpa ett ny tillverkat lammskinn, gott att sitta på.

Trevligt för alla utställare men också för de ideella krafter som arbetat tillsammans, så att publiken hittar hit igen, trots många andra marknader och loppis hade öppet idag. Dags att handla lite julklappar till nån, vem vet.

Top