Ett besök i Stockholm

STOCKHOLM. En viktig helg i storstaden med strålande sol som förbyttes på måndagen till regn och rusk. 
Men nu till nåt helt annat, de spelar ingen roll om man ska vara inomhus och det ska vi, utbildningsdagen går av stapeln på Stockholms sjukhem. 
Sen ett antal år tillbaka så är jag medlem i en förening som går under namnet UFPO vilket betyder; Undersköterskor För Palliativ Omvårdnad. Föreningen startades för drygt tio års sedan av en undersköterska vid namn Pia Malmberg.

Och som namnet antyder så är det just undersköterskor och dess yrkesroll som lyfts fram. Hennes intresse var och är att belysa undersköterskornas viktigaste roll, är, närmast patienterna. Under åren har kurser och föreläsningar just om den palliativa omvårdnaden återkommit med jämna mellanrum. Idag finns det några orter som har utbildning i palliativ omvårdnad men utbildningen den finns även på distanskurs via data. Medlemmarna i UFPO lyssnade och antecknade under tiden som föreläsarna höll i gång. UFPO har två utbildningsdagar om året, i våras var det Växjö och nu var det Stockholms tur att gästas.

Överläkare Peter Strang

Höstens utbildningsdag innehöll intressanta gästtalare och först ut var överläkare Peter Strang, Stockholms sjukhem, cancer specialist, professor i palliativ vård. Smärta, livskvalité, författare, palliativ vård och existentiella frågor. En mycket intressant föreläsning om aktuella frågor som tål att lyftas fram ofta men som oftast inget svar ges. 

En annan intressant föreläsare var Stefan Einborn, känd för sina böcker men också hans framträdande i media lite då och då.

Professor Stefan Einborn tillsammans med UFPO ordförande Britt-Mari Strömqvist.

Han är professor i molekylär onkologi vid Karolinska institutet. Etikexpert, föreläsare, författare och överläkare. Han pratade om de nya dödssynderna men också om den kluvna människan, konsten att vara snäll är inte alltid lätt. Samt ledarskap, etik om godhet och ondska.

Till sist men inte minst har vi en undersköterska som är masterstudent inom palliativ vård vid namn Marion Englaborn.

Marion Englaborn till höger på bilden

Hon föreläste om yrkesstolthet, men hon brinner också för ett ökat HBTQ- kompetens och hon förklarade de olika beteckningarna som idag finns. Marion har en special utbildning i palliativ omvårdnad. Hon berättar att vi inom vården kan öka vår förståelse lite mer om vi bara tillåter oss att lyssna mer med hjärtat. Ett intressant ämne som berör oss alla inom vården.

Varje år under sommaren/tidig höst kommer det in ett antal ansökningar om önskan att få ett stipendiat. De som fick årets UFPO stipendium var Anna-Maria Holmberg och Tatijana Pucar, arbetar på Kullens ÄB i Sävedalen.

Årets UFPO stipendium var Anna-Maria Holmberg och Tatijana Pucar tillsammans med UFPO ordförande Britt-Mari Strömqvist.

Här på bilden tillsammans med UFPO ordförande Britt-Mari Strömqvist. Det var ett glatt besked för de här två som blev belönade för sitt arbete att informera sina medarbetare om vikten att förkovra sig inom den palliativa vården.

UFPO har en hemsida så gå in på den och läs finns säkert nåt som kan intressera flera att gå med i föreningen, vi kan bli flera. 

Under en vandring i vår huvudstad hittade jag denna färgglada fasad på ett höghus.

Top