Ny bensinmack på gång efter åtta år

Vittsjö. En gång var de åtta. En gång var det ingen. Nu är det på gång igen! Resterna av den gamla BP-macken vid rondellen är nu borta. Nu är något nytt på gång! Inom en snar! framtid kommer en ny bensinmack. På samma plats där det servats med bensin i över 80 år!

Nockanders bensintapp med Esso bensin var av enklare modell.

Bensinslukande fordon var en sällsynthet i början av 1900 talet. År 1907 fanns det enbart 662 bilar registrerade i hela Sverige. I dag finns det 4 769 000 registrerade fordon i landet. De flesta drivna med bensin medan antalet dieseldrivna fordon ökar en del.Dåtidens tämliga moderna bensinmack revs 1978

Den allra första distributören av bensin i Vittsjö var Bernhard Fors som började sälja drivmedel 1933. Då hade han sin försäljning vid dåvarande Gammelgården, mitt emot Miltornet (Turistgården). På denna plats hade Fors även sin cykelverkstad. Efter hand som bilismen ökade, ökade även bensinförsäljningen. Som mest har det, enligt tillgängliga uppgifter, funnits åtta bensinförsäljare.

Vid korsningen Gamla Porrarpsvägen-117 fanns en pump. Malte Nilssons bilverkstad hade pump. Alve Kjellberg hade pump. Motellet (Vittsjö sjukhem) hade pump. Mitt emot hade BP sin bensinmack. Olle Nockander hade pump. Mittemot hade Taxi sin pump. Slutligen, längst norrut hade Fors sin mack.


Klas Johansson servar en av de sista kunderna innan överlåtelsen 1993.

Efter hand som bilismen ökade minskade antalet tappställe för drivmedel. Till sist var det enbart DinX som blev den sista bensinmacken i Vittsjö. Den upphörde 2009. Vittsjö var utan bensinförsäljning. Närmaste mack var nu Emmaljunga eller Bjärnum. Visserligen finns det lockpriser på ett par mils avstånd. Det finns bilägare som gärna kör dessa mil för att komma undan med några ören! En returresa kostar kanske i drivmedelskostnad 60 kronor. Räkna då bort ”förtjänsten” på drygt ett par kronor! Det finns all anledning att gynna egna ortens handelsmän! Försvinner dessa lokala näringsidkare blir du tvingad att åka längre sträcka.


Det är enbart några veckor sen det såg ut så här med Rondellgrillen!

Jag hade en bekant som för halvt sekel sen ringde miltals samtal för att få tag i ett billigt batteri. Slutligen lyckades han få tag i ett bilbatteri som var fem kronor billigare. Han åkte fem mil i retur för att inhandla batteriet. Jag påtalade för honom att det måste kosta att köra denna sträcka. Ja, men jag kunde också hälsa på min bror som bodde i denna ort!

BP bensinmack startade i blygsam skala 1935 med Rehnberg som ägare. Flera ägare fanns under kortare eller längre tid. Ett par av dessa var Kalle Fredman och Gunnar Allan Andersson samt Kjell Axelsson. Claes Johansson övertog rörelsen efter Axelsson den 1 oktober 1953. Han överlät verksamheten till sina söner 1993.


I dag är den gamla BP macken borta endast en fördjupning finns kvar. Verkstadens byggnad kommer att bevaras. Åt 1961 byggdes en ny smörjhall som senare blev bilverkstad. Helt ny bensinstation uppfördes 1978 och utökade efter hand till mindre diversebutik med dagligvaror. Bensinstationen stängde för gott den 15 april 2008. Under senare var var det Station/Hydro som levererade bensinprodukter.

Top