Åter är det höst o vävflitens lampa lyser

GUMLÖSA. Ja, nu är man på plats igen, vart då? Jo i Gumlösa gamla skola och där träffas vi denna gång. Byns vävstuga är placerad där. Byggnaden som idag används som församlingshem men kan även hyras ut för bröllop, dopfest, studentfest osv.

Kvällens värd för denna vävträff heter Lena Karlsson och hon berättar lite om den hära byggnadens historia, dåtid och nutid. Ett trevligt inslag.

De vävstugor som är representerade visar och lägger fram sina alster för att vi andra kan få titta, känna och tycka till om färg, mönster och vävteknik, spännande är det i alla fall.

För mig är det nästan som julafton, det är stora förväntningar som infrias men också att nya ideér kommer till, skapar nya aha upplevelser. Ibland så måste man få en ny idé för att kunna utföra nåt bara så där, inte helt lätt men.

Jag kan nog säga att visst var det en helt fantastisk kväll, med många vackra mönster skapade i olika drällvävteknik. Karelisk spets, opphämta, munkabälte, rosengång osv för att till sist men inte minst dessa underbart vackra findukar vävda i en teknik som heter damast.

Alla dessa vackra bruksföremål som förhoppningsvis används till vardag men också till fest. Varför inte då lägga ner dom vävda alstren i de fina tygkassarna med vackert broderi utanpå.

I den gamla skolsalen var det dukat i glada färger för lite mat och fika.

Lena Svensson från Vittsjö gruppen tackade alla i Gumlösa vävförening för en trevlig och intressant kväll och önskade att fler sådana här träffar kan bli ett återkommande evenemang.

Top