Mode är konst

BOK. Mode är konst Av Gunnel Götesdotter

Den 26 augusti i år öppnade en stor utställning i Hässleholms Konsthall med ett spännande och annorlunda motiv. Det var Gunnel Götesdotters tidiga teckningar från hennes karriär som modetecknare och journalist. Med primärt Paris, men också Argentina och Sverige som bostad och arbetsplats, förde detta henne in i ett liv som är få förunnat. Om detta och mer därtill skriver Gunnel om i boken ”Mode är konst”, som nu är färdigtryckt och till salu. Sprudlande teckningar och festliga fotografier från 60-talet och framöver med olika modetrender och Gunnels speciella streckteckningar.

Alla kända människor hon mötte, och det var de, som vi andra bara kunde läsa om i tidningarna, ja de intervjuade hon eller så tecknade hon ifrån deras visningar. Livet levdes i Paris med mode, konst, mat, vin och caféernas yrande liv runt bohemerna. Modetecknare och konstnär i Paris var nog första val för många unga flickor på den tiden, innan fotografierna tog över. För Gunnel Götesdotter levde drömmen, men hon gick vidare med sin talang. Hon vidareutbildade sig inom måleri och grafik och blev antagen vid flera utställningar både i in- och utlandet. Livet förde henne till Argentina med nya upplevelser, och tillbaka till Stockholm, med ett barn att ta vara på.

Hon fortsatte att teckna och att mode är konst kan man också uppleva på National Arts Club i New York, som har haft en klubb där sedan 1898 och där man tagit emot modeskapare som medlemmar för att vidareutveckla konsten.

Sedan 2007 har Gunnel byggt upp och drivit ”Ateljé Götesdotter” i Bjärnum. Här finns också Nordöstra Skånes Moderna Konstmuseum, där cirka 200 skånska konstnärer är representerade. Allt detta och flera spännande historier och teckningar hittar du i denna uppfriskande, färgrika bok, som man kan låta sig inspireras av.  

Top