Vittsjö Kyrkokör bildades mitt under brinnande första världskrig

VITTSJÖ. För att hylla körens 100:årsdag har Ebbe Persson gett ut en ambitiös och särskild skrift. Kören bildades den 19 november 1917 och fyller således 100 år på söndag.

Ebbes hyllningsskrift heter ”Vittsjö kyrkokör 100 år 2017”. Tidigare har Ebbe gett ut minnesskrifter vid körens firande av 70, 80 och 90 årsdagar. Nu är det naturligtvis alldeles speciellt, 100 år har kören funnits, helt otroligt.

Ebbe Persson ger ut denna publikation helt som privatperson. -Jag tycker det är intressant och roligt att följa upp bland annat kören. Nu hoppas jag att några finner glädje att i skriften följa kören genom de många åren, säger Ebbe Persson.

Vem i bygden har tillgång till motsvarande Ebbes arkiv, samt dessutom tid och lust att ge ut en sådan ambitiös sammanställning över i detta fall kyrkokörens förflutna 100 år. Detta är helt klart mycket beundransvärt inte minst kulturhistoriskt! Hoppas Ebbe får stort erkännande för det arbete han lagt ner vid framtagandet av ”Vittsjö kyrkokör 100 år 2017”.

Ja Ebbe, -hur lång tid har det tagit att ta fram skriften? Vet inte riktigt, mycket bläddrande i många pärmar, men mist en vecka har det säkert tagit, säger Ebbe. (som säkert tar i underkant).

I skiften finns en historik över samtliga kantorer sedan 1848. Den första kantorn för 100 år sedan var Tekla Jönsson. Den nuvarande kantorn heter Mats Lunnergård. Skriften är logiskt uppbygd och ger en bild av hur kyrkokören förvaltats under alla dessa år. Dessutom är Ebbes hyllningsskrift fylld av tidningsklipp, hämtade från Ebbes enorma tidningskartotek.

I skriften finns bland annat texter om då man firade 40- 50 och 70 år. Flera av artiklarna har Ebbe själv skrivit som journalist vid Norra Skåne. Ebbe berättade att han faktiskt i sitt kartotek har tidningsklipp från tiden då Kristianstadsbladet var enda tidningen i bygden (1898). Året efter startade Norra Skåne, berättar Ebbe och kom ut med en julutgåva 1899.

Ebbe har varit kyrkligt engagerad. Jag har varit med i fullmäktige och kyrkoråd,… sedan många år delar jag även ut bladet Kyrknytt. Det är en runda på drygt 5 mil säger Ebbe.

Ebbe har ett förflutet på tidningen Norra Skåne. Sedan midsommar 2007 är han en mycket flitig och uppskattad journalist på webbtidningen www.vittsjobjarnum.nu. Förutom denna gärning bidrar han ibland även med reportage till tidningen Smålänningen.

Top