Julstuga i museet

Vittsjö. Gamla småskolan vid Verumsvägen hade skiftat till julhelgens intåg. Nu var skolan omändrad från lärosäte till Julstuga. Utanför stod granklädda julbocken med tindrade belysning. Genom väggarna strömma toner ut från kända melodier om advent och julhelg.

Musikanterna vid julstugan uppmuntras av Jan Rosén.

Det var 1995 som Mona Svensson tog initiativet till en julstuga i museet. Då fanns det även stöpning av ljus på gammalt manér med dopp i grytan. Efter hand har några moment försvunnit men nya aktiviteter har kommit. Pepparkaksbak med gräddning i fastighetens ugn förekommer ännu. I övrigt finns det permanenta utställning som kunde beskådas.


Tre boende i Emmaljunga återsåg varandra i julstugan.

På plats i musikhörnan fanns traditionellt Boel, Malin och Marie med sina instrument samt Gunnar Olofsson. Marie Bengtsson sjöng de kända julsångerna medan besökarna beskådade dagens utbud.

Där fanns lottringar med skilda vinster. Där fanns utbud av olika delikata marmelader och äkta Hanöbuktssill. Äkta stenugnsbakat fanns i utbudet liksom silversmide som kunde vara lämpat till julklapp om smaken föll in.

Affärsuppgörelse har skett mellan köpare och säljare.

På en plats fanns pepparkaksbagare som tryckte ut olika modeller för vidare transport till uppvärmda spisugnen. I den gamla lärarbostaden fanns utrymme för fika. Kökskommitéen dukade upp och kaffe serverade i behövlig utsträckning.

Top