”Minnesmärken i Göinge berättar” en historisk guldgruva

BJÄRNUM. Vid Bjärnums museum släppte Lennart Jönsson under lördagen sin andra bok. Boktiteln är ”Minnesmärken i Göinge berättar”. Boken är en guldgruva för den historiskt intresserade. Boken beskriver flera intressanta platser i både Östra och Västra Göinge. Varje plats är detaljerat beskriven och kompletterad med fina bilder. I boken finns även en karta som tydligt pekar ut de historiska platserna.

-Jag har alltid varit intresserad av att skriva men det var faktiskt en slump som gjorde att jag började, berättar Lennart. Vi befann oss på ett gästis i Röstånga och där fann jag föremål som väckte intresse. Jag frågade personalen om svar men de visste inte. Väl hemkommen började jag göra egna efterforskningar och på den vägen blev det. Så småningom blev det en bok, min första, som handlade om just skånska gästgiverier och gavs ut 2013. Debutboken blev en stor framgång – och gav naturligtvis blodad tand.

Den tidigare snickaren och politikern fortsatte, nu som pensionär på inslagen väg. Nästa bok bestämde han tidigt skulle handla om minnesmärken i bygden. Att det så småningom kom att bli huvuddelen av alla minnesmärken eller minnesplatser i både Östra och Västra Göinge gör att boken som släppts innehåller inte mindre än 139 sidor. Här ges massor av tips på platser väl värda besök, kanske en skön sommardag. Att det dessutom finns en karta som detaljerat pekar ut platser för de historiska platserna gör boken till en utmärkt guide och vägledning.

Lennart har redan långt gånga planer på nästa bok. Om allt går som tänkt kommer den att släppas hösten 2018. Boken är en fortsättning på samma tema det vill säga ”minnesmärken”. Nu har Lennart vandrat längre västerut och tanken är att det ska handla om Bjärehalvön och kustlinjen söderut mot Landskrona.

Lennart upplever ett ökat intresse från hembygdsföreningar att märka ut historiska platser. Jag har sett detta i bland annat i Broby och i Vittsjö. Samma gäller för flera platser längre västerut, berättar Lennart.

Som ung var Lennart Jönsson från Bjärnum möbelsnickare, innan han blev byggnadssnickare och sedan ombudsman. Därefter väntade politiken under ett antal år. Under en tioårsperiod var Lennart först oppositionsråd i Hässleholms kommun och sedan under två och ett halvt år kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd. År 1991 slutade han helt med politiken.

Top