Stefan Igelström

VITTSJÖ. Att besöka Stefan W Igelströms ateljé i dessa dagar är inte mycket till syn för ögat. För alla hans stora och små målningar hänger i Kulturhusets stora konsthall i Hässleholm fram till den 5 januari. 
Här är det högt i tak och mycket ljus som rättfärdigar hans färgrika och fabelaktiga målerier.
En utställning väl värd att se!

I ateljén däremot kan vi koncentrera oss på det inre livet och bakgrunden till den 65-årige målaren från Dalarna. Hans kärlek och närhet till naturen är en viktig drivkraft i allt han gör. Inte bara i måleriet utan också i flugfiske, smyckekonst av horn, hans intresse för örter och allt vad naturen ger av rekreation och mental påfyllning.

Det mytologiska och vad naturen försöker att berätta för oss om framtiden, är viktiga signaler som vi ofta förbiser. Hans målningar kan påminna om den franske målaren Henri Rousseau (1844-1910), för de som känner hans berättande och naivistiska beskrivning av naturen och djuren i en fin förening.I 38 år har Stefan målat och hela hans fantasivärld bygger på barnets förmåga att fabulera och försvinna in i sin egen värld. Skolans förväntningar på resultat och upprepningar var inget för den frihetssökande pojken som helst vandrade runt i skog och mark.

Hans väg till Skåne, sjöarna och skogen i Vittsjö är som en naturlig fortsättning; Här finns huset som han älskar och omgivningarna som ger frihet att göra det han vill. Nämligen att måla och vara i ett med naturen. Man kan också bli bekant med Stefans konst genom den årskalender som pensionat Furuliden har tryckt upp och som finns att köpa i närmiljön. Här finns 12 färgrika bilder man kan glädja sig över i ett helt år.

Top