Lucia 88:e året i Emmaljunga

Skriv ut

EMMALJUNGA. Från podiet i Emmaljunga Folkets hus finns porträtten av byggnadens tillkomst, Karl Andréasson och Per Albin Hansson. De samt alla besökarna vid Luciafesten gladdes nog över festen. För Emmaljunga GoIF, NTO och åter till idrottsföreningen var det 88:e året som det arrangerades luciafest. Årets ljusbärare var Carolina Gengård medan Alma Stugholm var lill Lucia.

Luciaföljet som gladde och underhöll i Emmaljunga Folkets hus.

Vid den första offentliga Luciafesten 1930 var det folkskollärare Arnold Fahlén som var organisatör. Träffen i den fyraåriga lokalen började med sång och avslutades med luciatablå med GoIF som arrangör. Under cirka 40 år det NTO i Emmaljunga som arrangerade festen. År 1957 var det Lucian i Emmaljunga NTO som också blev hela Skånes Lucia inom NTO. Verksamheten inom denna förening avstannade och då var det åter idrottsföreningen som tog över omkring 1980, eller något tidigare.

Lucia i år var Carolina Gengård som hade ett följe i tåg.

Även i år var det idrottsliga föreningen som arrangerade med lussemamma Ann-Charlotte Nilsson som organisatör tillsamman med sina medhjälpare. Sedan belysningen dämpats hördes i bakgrunden ”Natten går” och luciaföljet började sin vandring till scenen. På plats sjöng sällskapet de kända julsångerna som Staffan stalledräng, Sockerbagaren och de tusen juleljusen. I sällskapet på scenen fanns både tomtenissar och jultomte.

Alma Stugholm var lill Lucia vid festen i Emmaljunga.

Under en paus prydde lussemamman Lucia med ett smycke som skänkts av en företagare i branschen med anknytning till Emmaljunga. Deltagarna i lusseföljet fick godis som tack för medverkan.

Ett par glada tomtenissar efter framträdandet på scenen.

Ett par flickor utförde moderna danssteg till musik. Samtliga medverkande tackades med applåder.
Lotterier såldes och i lilla salen var fikabordet dukat med lekamlig föda.
Folkets hus i Emmaljunga och dess förening är en tillgång både för bygden och föreningslivet. Då ideella krafter arbetar ger det också resultat.