Sång, musik och dans kan överbrygga kulturskillnader

VITTSJÖ. Under söndagen arrangerade föreningen Klinten, i samverkan med Bygdedansarna från Vinslöv och Brobyggarna från Tyringe, dans för nyanlända i Teatersalen i Vittsjö.

Syftet med arrangemanget var att genom dans försöka överbrygga kulturella skillnader. Henrik Ask från Bygdedansarna i Vinslöv var den som höll i arrangemanget och eftermiddagen. 

-Vi kommer att blanda olika danser, svenska vanliga juldanser och utländska danser, bland annat Dabke, berättade Henrik. Genom detta hoppas vi locka till nyfikenhet på olika kulturer och därmed locka till nyfikenhet och också till nya kontakter, förhoppningsvis över gränser, fortsatte Henrik.

Henrik berättade att i lokalen fanns det ganska många invandrare från Afghanistan men även några från Afrika och då närmast från Gambia. De svenska familjerna var denna söndagseftermiddag tyvärr bara några enstaka.

Mitt på golvet fanns en prydd julgran. Medan huvuddelen satt reserverade vid borden var barnen redan i full färd med bus o lek kring ganen.

Barn ser inga gränser! De svensktalande barnen lekte helt obehindrat med invandrarbarnen i lokalen. De löser sina språkolikheter oblygt och helt galant, de förstår varandra snabbt ändå. Tänk om…..

Henrik försökte locka publiken upp på dansgolvet. Efter ett tag fanns en mindre skara som satte igång dansen. Denna gång var det ”Dabke”, som är en känd arabisk folkdans. Ett par män var riktigt duktiga på detta och efter ett tag hade alla kommit in i rörelserna för dansen. Självklart var barnen, svenska o invandrarbarn med i dansen o lärde snabbt.

Därefter var det dags för några av våra svenska juldanser. Extra kul att notera var att tillsammans med de svenska paren fanns även snabbt två damer från Gambia på dansgolvet. Även nu fanns alla barnen redan på plats och hade redan jättekul, som barn brukar ha det. De svenska danserna lärdes snabbt av samtliga deltagare. Efter några minuter såg det riktigt bra ut.

Längre bak i lokalen fanns hela eftermiddagen ett antal arabiska damer, unga och äldre, som tydligt visade att de gärna varit med i danserna, men………………………….
Här måste troligen först ett tydligt kulturellt hinder överbryggas!

Top