Julegröt och luciasång

VERUM. Det brukar vara vid denna tiden som de små kryper fram ur vråna med eller utan sång och visst är de välkomna i år igen. SPF i Verum har sitt månads möte i församlingshemmet som brukligt är och det är faktiskt dryga ett femtio tal pensionärer som har betalt dagens inträde och köpt lotter. Många är dom som har med sig en gåva som skänks till dagens lotteri.

Ordförande Håkan Håkansson hälsade alla hjärtligen välkomna, också till de danska pensionärer som ville bevista detta decembermöte men även till Kaj Östen som är son till täckare Kalen som bodde i byn Verum för länge länge sedan. Som vanligt så gick dagens mötespunkter raskt igenom och godkändes. Julblommor delades ut till eldsjälarna i föreningen. Ordförande tackade för visat förtroende för året som gått, lämnar över ordet till Curt Nilsson, pianist och körledare och då blir det allsång med julens glada julsånger där försångarna Kjell-Uno och Gert var med på ett hörn.

Kjell-Uno Ögren lämnade rapport från samorganisations-gruppens sista möte, där de hade bland annat lyft fram att det negativa samlingsordet ”brukarna” skall tas bort. De har tillsammans i gruppen bestämt för att överlämna detta dokument högre upp i omsorgens korridor. Att detta negativa ord bör ersättas med ett annat, finns så många vackra-positiva ord i vårt svenska språk, bra jobbat. 

Som texten ovan lyder, så vankas det fika nu ”julegröt”= ris a la malta med saftsås, smörgås, lussebullar och kaffe med pepparkaka finns mycket att välja på. Och den vackra bordsdekorationen lyser ikapp.

SPF Verum har en egen kör som leds av Curt Nilsson, kören framför julsånger som ”Mössens julafton” och ”Små grodorna” där alla kan sjunga med i refrängen. Efter avslutad sångmys tar Inga-Maj Ottosson över mikrofonen och äskar tystnad, hon tackar för alla de fina julegåvorna och för visat intresse för lotteriet och säger tack för pensionärernas givmildhet.

Årets sista lottdragning kan börja och vinstregnet öste ner över många i lokalen, grattis. Men nu släcker vi ner ljuset och intar en väntande stund och lyssnar på när Kjell-Uno läser ”Midvinternattens köld är hård” skriven av V. Rydberg från årtalet 1881.

Men nu är det dags med dagens yngsta gäster att göra sin entré, lucia med sina tärnor och hennes små tomtenissar skrider så sakteliga in i lokalen. Luciaföljet sjunger de välkända sångerna som man förknippar med lucia och de är många och de gör ett trevligt och välsjungande uppträdande.
Luciaföljet avtackades med flera varma applåder efter avslutad sångstund men också med choklad och kuvert och sen blev det lite fika.

Ordföranden Håkan tackade alla för deras arbetsinsats under året som gått, han berättade att nästa möte blir den 9/jan-2018. Kallade så på tjejerna i köket och sa att de skulle komma fram allihop, överlämnade varsin ros och tackade dom för ett gott arbete.

SPF Verum s decembermöte avslutades med nationalsången. Väl mött år 2018.

Top