Tages julgran

Skriv ut

VITTSJÖ. Det var en gång en man som hette Tage Zickerman och som var så glad i att göra julpynt. Han planerade årets julpynt många veckor innan julgranen kom i julgransfoten. Varje år han bodde i Vittsjö, och det gjorde han från 1907 – 1950, förberedde han detta nöje.

Nio damer som flitigt gjorde gammaldags julpynt; flätade korgar, strutar, änglar, flaggor och pappersstjärnor.

Hans driftiga och duktiga syster Lilly Zickerman hade kommit till Vittsjö tidigare, fick sin bror att slå sig ner här. 
Hon startade något, som för Vittsjöborna var märkvärdigt, nämligen ett konstkollektiv med vävskola och snickarskola, där många hantverkare har fått sin utbildning.

Här var Tage en del av konstnärsmiljön med sitt möbelsnickeri, sin keramik och sina husritningar. Flera av husen han ritat finns än idag här i Vittsjö. Mycket mer kan du se på andra våningen i Vittsjö Bibliotek, där ett litet Zickerman- museum finns.

På biblioteket, som håller till i den vackra patriciervillan från 1906, hölls det på torsdagen den 14 december ett workshop med Tage Zickermans julpynt som inspirationskälla. 

Nio damer var det denna gång som flitigt gjorde gammaldags julpynt; flätade korgar, strutar, änglar, flaggor och pappersstjärnor. Detta blev allteftersom upphängt i det glittrande gröna träd, som nu står ute i den vackra glasverandan.

Den gången Martin Holmgren, som byggde huset 1906, hämtade julgran, skulle det vara en vuxen gran som räckte två våningar.

Om detta äventyr och mycket mera berättade Claes Ruderstam för de som arbetade med sax och papper medan snön föll utanför fönstren. 

Ett riktigt Vittsjö-äventyr, som också kan berättas nästa år, för detta är ett samarbete mellan Regionsmuséet Kristianstad, Vittsjö Hembygdsförening och Biblioteket i Vittsjö.