Ren kärlek

VITTSJÖ. En dag i veckan träffas en del kvinnor för att få en orientering i och undervisning om det svenska samhällets lagar och oskrivna regler.

Heba 11 år önskar välkommen med ett hjärta.

Några har med sig sina barn som Cecilia tar hand om och annars är det hjärtliga möten med Katrin Arvidsson och Karolina Fridolin. De sistnämnda har haft ansvaret för detta sedan januari. Tillsammans med Ewa Wendt, som är koordinator och allt i allo på kontoret, skapar de en ovärderlig mötesplats.

”-Vi vill gärna komma två gånger i veckan”, säger kvinnorna som idag blir intervjuade av Ahmed, som är praktikant på Hässleholms stadshus. Han går på universitetet och skriver en uppgift på temat.

Från vänster Sussi, Shokria, Negar og Darya.

Ett otroligt fint initiativ säger de som har deltagit det senaste året. Vi pratar om allt som vi tycker är konstigt i den svenska vardagen. Här hörs det alla språk; som ryska, svenska, engelska, dari, kurdiska, turkiska och arabiska. Men alla blir förstådda och bemötta på en god nivå.

De har både varit på besök och fått besök av vården och skolan. Det är så många olika sätt att möta vardagen på här i världen och nu får de lära sig det svenska sättet, vilket inte alltid är så enkelt.

Idag är det julavslutning och då serveras kakor o drycker med julsmak och delas ut gåvor, som någon från Balanced View i Björstorp hade med sig. Tillfälligtvis är det en stor kasse med tomtenissar som delas ut av en äkta tomtenisse medan snön dalar ner på utsidan. En riktigt svensk decemberdag.

Lawan 3 år som fyller år den 23 december.

-”Alla är så snälla”, säger kvinnorna, som tillsammans med de sina har haft olika erfarenheter på resan hit. Många sliter med detta i vardagen och då är det skönt att bli mött med värme här. Kulturen är så olika och för de som kommer från de krigshärjade områdena tycks det vara underligt att barnen måste ha hjälm på sig när de är ute och cyklar på våra svenska vägar.

Detta goda tilltag fortsätter Ewa på servicekontoret med, som från årsskiftet önskar alla välkomna tillbaka.

Top