Julvisor i Farstorp från charabang

Skriv ut

FARSTORP. Julen kom på hjul till några byar i Farstorp. Sedan några år tillbaka är det Fredskog Kör- och ryttarföreningen som arrangerar detta förspel till julhelgen. I år var det ett ekipage som gav sig ut på rundtur i Gammalstorp, Hörröd, Kråkeberga och Rullebackens byar. Med Bengt Gullbrandson på kuskbocken i vargorett (charabang) bar det åstad. I ekipaget fanns spelman Anders Lennartsson jämte en sånggrupp som sjöng ljusa sånger i vintermörkret.

Ensemblen är färdiga att ge sig ut på turné med Bengt Gullbrandson som kusk.

Första uppehåll blev hos Eivor Johannesson där familjen var samlad sedan förebud hade skett. Sångare och musiker ställde upp i god ordning. Till Anders Lennartssons ackompanjemang blev det Luciasången följt av ”tiotusen juleljus”. Ytterligare julvisor tonades fram. På det gamla mjölkbordet dukades upp glögg och lussekatter i en paus för underhållarna. Efter en stund blev det rundvändning på gårdsplan intill den gamla och uttjänta landsvägen.

Familjen samlade hos Eivor Johannesson för att lyssna på konsert.

Färden fortsatte i Gammalstorp där Gertrud Nilsson fick besök. Där samlades även några grannar för att lyssna till julvisor. Där blev det även Bjällerklang och ”pepparkaksland” med ”raska fötter”! Besöket var väntat och den nygräddade sockerkakan fann snart vägen till lämpat intag. Efter en stunds trevlig gemenskap fortsatte färden till nästa hållplats.


Det gamla mjölkbordet var ypperligt som serveringsbord hos Gertrud Nilsson.

Skymningen närmade sig men charabangen för försedd med tillfredsställande belysning för kommande trafik. Som förtrupp till musikvagnen fanns då en bilist som såg till att mötande trafik blev uppmärksammad. I musiksällskapet fanns också en ryttare på häst. Både ryttare och häst var föredömligt utrustade på reflexer.


Här ljuder julens visor över landsbygden hos Gertrud Nilsson.

Routen fortsatte efter planerad väg där resterande gårdar och villor stod i tur att få besök. Efter några timmar var underhållarna tillbaka i Fredskog där de dragande hästarna och ryttarens häst åter kom in i ljusa stallet medan mörkret utanför blev allt intensivare. Det var bara ett par dagar till månskäran skulle vara helt skymd.

Ett sådant arrangemang är ett lyft för hela landsbygden. Flera frivilliga aktörer behövs för att hålla landsbygden levande. De gamla traditionerna väcks till liv och det gör även befolkningen.