”Trygg-patrullerna” i Vittsjö o Bjärnum behövs extra just nu…!

VITTSJÖ, BJÄRNUM. ”Natten har tusen ögon” är en låt inspelad av bland andra det svenska dansbandet Jan Öjlers, som under 1968 låg etta på Svensktoppen i tio veckor. ”Många ögon” under nätterna är även i annat sammanhang en verklighet just nu. Dagarna är korta och dygnets mörka timmar är fler. Detta gynnar självklart de som är ute i avsikt att begå brott!

Naturligtvis är inte vår del av Göingebygden förskonad i detta avseende. De senaste veckorna har vi läst om en ökning av antalet inbrott i södra Sverige. Det rapporteras även om skadegörelse, inbrott samt diesel/ bensin- stöld inpå våra knutar.

Trygg i Vittsjö och Trygg i Bjärnum patrullerar i sina respektive område dagligen och gör stor preventiv insats genom att iakttaga och rapportera oegentligheter till polisen. Alla bör ringa polisen då du märker något som ”inte stämmer”. Ring gärna även Trygg- patrullerna i samma syfte. Detta underlättar även deras verksamhet. Patrullerna samverkar alltid med polisen.

Självklart tar båda föreningarna tacksamt emot fler personer som antingen kan ställa upp som chaufförer eller vara sponsorer. Principen som chaufför är att man tillsammans med en kollega har ett körpass per månad. Hör gärna av dig, telefonnummer till de båda ”Trygg”-föreningarna hittar du i reklamen till höger på denna webbtidning.

Ett körpass med en kamrat upplevs ofta gå väldigt snabbt även om det ibland kan handla om flera timmar. Nästan alltid ”händer det något”. Ingemar och jag har genom åren varit med om en hel del. Allt från trafikolyckor, hjälpa närboende, bränder till att ta fast dieseltjuvar och att bli varnade av polis för ”vit” Audi, ...SLUTA för f-n!!! ”De är beväpnade”! Ngt, senare i samma ärende från polisen, hjälp oss kolla, …………….!
Självklart har även en del nätter passerat då ”ingenting” har noterats av Ingemar och mig.

Att färdas i bil i sakta tempo gör att man upptäcker allt vilt som ofta finns i omedelbar närhet till vägen. Ibland har vi sett älg mycket nära vägen för att minuten senare notera en -”intet ont anande” bilist passerar på väg 117 i ”minst” 80km/tim. Älgen klarade sig, den gången….., -detta gladdes vi åt.

Genom åren har vi förutom mängder av rådjur kaniner o harar, även i området noterat Dovvilt.


Det mest fantastiska var dock då vi mitt i Vittsjö, sent en natt, vid Gåsadammen, mötte en varg. Han, (vet i efterhand att det var en hanvarg) stannade mitt på väg 117, cirka 10 meter framför oss, för en sekund eller kanske fem stirra nyfiket rakt mot oss i bilen. Därefter försvann han lika snabbt och graciöst som han dök upp. Mycket mäktigt! Detta mitt i ”lilla” Vittsjö!
Jag fick förmånen att se vargen en gång till en vecka senare, denna gång på väg till jobbet vid fyra-tiden på morgonen. Nu var dock avståndet lite längre, kanske 25 meter. Tillfället var på väg 117 utanför Furuliden. Enormt att åter en gång få uppleva detta fantastiska djur mitt i Vittsjö!

Vi, Ingemar o jag har även haft förmånen att se Lodjur under ett pass. Detta var dock en mycket snabb skymt, mycket graciösa språng. Hur många har sett ett vilt Lodjur i Vittsjö? Jag har gjort det, o är glad över detta!
Vad gäller Älg, hade vi en ”linslus” som verkligen verkade gilla att bli fotograferad. Vi hade säkert ”Hälge” i olika vinklar under minst fem kanske tio minuter. Han brydde sig inte ens om att jag med kamera o teleobjektiv klev ur Trygg-bilen. Blev en massa fina bilder för mig denna natt.

Hoppas du efter denna artikel ser behovet av "Trygg"-verksamheten och blev sugen att ställa upp som chaufför för ”Trygg” i antingen Bjärnum eller Vittsjö. Som framgår i texten har båda föreningarna ett mycket tydligt syfte. Detta syfte är att observera/ notera oegentligheter och därefter rapportera till polis.

Ledstjärnan för patrullernas verksamhet är mycket tydlig, att vara brottsförebyggande - inte ingripande.

Som "bonus" upplever man ganska mycket som chaufför för "Trygg". Här följer några foton från nätter med Trygg i Vittsjö:

...uppleva fantastiska nätter...

...träffa trevliga ungdomar....

många vilda djur inpå tätorterna

--även tama djur..

..vildsvinen finns nära bebyggelsen...

..brandvärn på plats...

...fin skulptur skapad med motorsåg...

...kattugglan tog just ett byte...

...trafikolycka...

Som sagt, jag hoppas du efter denna artikel blev ”sugen” att ställa upp som chaufför för ”Trygg” i antingen Bjärnum eller Vittsjö. Som framgår i texten har båda föreningarna ett mycket tydligt syfte. Detta syfte är att observera/ notera oegentligheter och därefter rapportera till polis.

Ledstjärnan för patrullernas verksamhet är mycket tydlig, att vara brottsförebyggande - inte ingripande.

 

Top