Vet du att ”Kramens Dag” infaller idag den 21:e januari !

Skriv ut

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Kramens dag är faktiskt en temadag som firas den 21:e januari varje år. - Så ge gärna en extra kram just idag!

”Kramens Dag” skapades i USA 1986 av Kevin Zaborney i Michigan, detta för att uppmana folk att krama sina nära och kära lite oftare.

Det påstås även finnas vetenskapliga positiva erfarenheter från att just kramas. Vid Medical University of Vienna menar forskare, att kramar får oss att må bättre, detta genom att bland annat reducera stress, rädsla och ångest. 

Man menar från forskarhåll att kramar kan hjälpa till att öka immunförsvaret, minska risken för hjärtsjukdomar och ger framförallt kvinnor en lägre halt av stresshormonet kortisol.

"Alla" kramas idag !

Enligt Wikipedia finns det studier som visar att par som kramas i 20 sekunder ger högre halt av oxytocin (not nedan) och att de par som lever i en kärleksfull relation har den högsta ökningen av oxytocin i kroppen.

Så tag nu verkligen tillfället i akt, - krama så många du ser, - naturligtvis alla därhemma, - varför inte spontant alla du möter under promenaden, - eller -  alla kunder o personal vid ICA-butiken. Du finner säkert många fler "kramtillfällen".

Dessutom vet du ju nu att alla dina kramar även positivt påverkar din egen hälsa!

Not enligt Wikipedia:
"Oxytocin är mest känt som så kallat ”kärlekshormon”, men har visat sig påverka mycket mer. Det främjar social interaktion och reducerar blodtrycket och kortisolnivåerna, ökar smärttröskeln, reducerar ångest och stimulerar olika typer av positiva sociala interaktioner."