”Spelman på taket” på Malmö Opera

MALMÖ. Den amerikanska musikalklassikern från 1964 ”Spelman på taket” håller verkligen än. Det historiska temat väcker idag tankar om dagens ”mångkulturella” Sverige.

Vittsjö-Bjärnum Teaterförening hade för lördagen bokat platser på Malmö Opera.  Denna gång åkte ett drygt trettiotal personer med buss till Sveriges tredje stad. Efter måltid på den från 40—talet anrika Operan fanns ”Vittsjö och Bjärnums- borna” väl guidade av Anita Tidblad på plats för njuta av kvällens ”Spelman på Taket”.

Tidigt i pjäsen fanns den kända melodin "If I were a rich man", i svensk översättning ”Om jag hade pengar”, sjungen av den fattige mjölkhandlaren Tevje. Denna melodi fanns sedan som ledtema pjäsen igenom.

Klassikern ”Spelman på taket” är en alltid ständigt aktuell berättelse om kärlek, traditioner, mod, avsked och en viss dos av humor.

Pjäsen bygger på Sholem Aleichems roman Tewje der Milchiger och utspelar sig 1905 i Anatevka, en fiktiv shtetl (judisk by) i det dåvarande Tsarryssland. Dramat utspelar sig i en tid av yttre oroligheter – förföljelser av och pogromer mot judar samt politiska motsättningar i det förrevolutionära Ryssland. (Ryska revolutionen 1917).

Publiken får följa personerna i den lilla byn Anatevka där Tevje brottas med att försöka bevara de judiska traditionerna samtidigt som döttrarna vill frigöra sig och bygga sina egna liv på verklig kärlek.


Tevje menar att utan traditioner skulle de vara lika osäkra som en ”spelman på taket”. I pjäsen får man dock uppleva Tevje efter hand intellektuellt mogna i sitt sätt att se på de gamla traditionerna.

”Spelman på Taket” är en sevärd pjäs som även ger utrymme för tankar och reflektioner. I handlingen beskrivs en historia, som till delar kan liknas med dagens situation i Sverige. Vi upplever idag personer med annan bakgrund som har svårt att acceptera de lagar o traditioner som finns i vårt land. Inte minst speglas i pjäsen flickors låga värde och roll i samhället.

Top