Räddningsvärnets insatser minimeras

VITTSJÖ. Räddningsstyrkan inom värnet riskerar att minimeras. Detta framkom vid värnets årsmöte med medlemmarna. Vid sommartid kommer brandbilen med några tusen liter vatten till släckning att försvinna. Som ersättning kommer i stället en droskliknande jeep med plats för fem brandmän. Detta fordon kommer att ha en vattentank på några hundra liter vatten för släckning.

Senaste räddningsmannen Anton Svensson välkomnas av Martin Andersen, t v.

Vid årsmötet förekom sedvanliga punkterna för sådan stämma. Till ordförande i kamratklubben omvaldes Martin Andersen. Omvald i styrelsen blev även Mikael Jönsson på två år. Styrelsens förslag till mindre ändring av stadgarna godkändes. Vidare förekom livlig diskussion angående anställningsförhållanden och andra för värnet aktuella ärenden. Under förra året blev räddningsvärnet larmat till utryckning vid 44 tillfällen. Några av dessa var automatlarm. Värnet larmades till sju trafikolyckor samt sex bränder. Årsmötet avslutades och deltagarna samlades till mysigt samkväm med smörgåstårta.

Fyra av styrkan i räddningsvärnet laddar upp för kommande insatser.

Räddningsvärnet kommer inom några månader att vara utan fulländat räddningsfordon. Ett mindre fordon utan den nödvändiga utrustning för räddning kommer att bli ersättningen. Detta beslut är ett slag i ansiktet även för ortens befolkning. I dagens läge finns fortfarande ett räddningsfordon som kan bistå med första hjälpen vid olycka av flera arter. Inom kort tid kommer insatserna att minimeras då en del av nödvändig utrustning saknas. Fördelen med ett lokalt räddningsvärn är närheten samt lokal kännedom om bygden. Därtill behövs utrustning för bra och snabb insats.

Vittsjö brandkår bildades 1902 och först 1912 inköptes en handdriven brandspruta. Och 1939 inköptes en motordriven brandspruta. År 1932 byggdes nuvarande brandstation med plats för två räddningsfordon samt utrymme för räddningsbåt för sjönöd. Samma år ombyggdes en lastbil till brandbil. Den första riktiga brandbilen kom till orten 1947. Sedan dess har nödvändig förnyelse skett av modernare utrustning. För flera år sen började nedrustningen av brandförsvaret. Den fortsätter!

Brandsprutan från 1912 var då modern!

Utan tvivel är snabb hjälp med rätt utrustning den värdefullaste insatsen. Räddningsvärnet i Vittsjö har bemanning från orten som väl känner till bygden.

Top