Från Bjärnum till rika landet Dubai

Skriv ut

BJÄRNUM. Från trästolar i Bygdegården fick deltagarna i MHF träff resa till Dubai andra sidan Ekvatorn. Det var kontraster från snöiga Göinge till stekhet ökensanden. Reseledare och berättare var Hässleholmsbon Thomas Johnsson som i bygdegården tog med lyssnarna till annorlunda land.

Thomas Johnson var ledare för resa till Dubai.

Thomas Johnsson gav bild av landet som en gång var ett av de fattigaste länderna. Sedan oljefickorna upptäcktes under ökensanden har landet blivit ett av de mest rikaste och välmående länderna. I dag finns osannolika byggnader i landet där befolkningen är befriade från skattebörda. Intäkterna från oljekällorna kommer även befolkningen till del. Nackdelen i detta rika land är att varken sjukersättning eller pension kommer befolkningen till godo.

Elektricitet framställs från naturgasens källor medan oljan säljs till andra länder. Användandet av elektricitet är stor bland annat för rening av havsvatten till drickbar vara.

Utbyggnaden av staden fortsätter ut i ökensanden där det kan bli djupt ner till fast grund. De grönskande parkerna har blivit en oas för allehanda levande varelser. Föreläsaren var lugn och saklig i sin beskrivning av det främmande landet där tjuveri och annat våld var sällsynt. Samlingen avslutades med samkväm.