Ny vävtermin börjar

Skriv ut

VITTSJÖ. 

Ja nu är det dags igen att starta upp för vårens vävtermin i Volles vävstuga som är placerad i gamla pelarkondiset. Vi samlas där för en gemensam planering om vad vi kan tänka oss att vi vill väva. Förslagen är många och att komma fram till något som passar alla i färg och form det är inte lätt alla gånger, men hittills har det funkat bra. Sagt och gjort, vi bestämmer oss för att vi vill väva badhanddukar i våffel mönstrat med varp av oblekt bomull med inslag av oblekt lingarn.

Dags att varpa från rullar till något större och att skälen och trådarna kommer rätt i den stora golvvarpan är inte lätt alla gånger, vilken tur att jag har Lena som kontrollerar att jag har gjort rätt, annars blir de bakläxa och får göras om.

Väv att dra på. Detta moment kräver flera medarbetare som har tid och tålamod. Att dra på en varpfläta tar ju sin lilla tid närmare några timmar. Flera viktiga moment är ju att det skall dras på rakt, byta varpskälet till rätt sida skeden. Men också att alla trådar glider på som de förhoppningsvis bör göras utan för mycket skatbo i handen. Är ju en återkommande önskan från dom som håller i varpflätan som sitter på golvet medans en vevar på och en tredje som hjälper till att lägga i bomspröt. Mycket arbete är det och det är flera moment till som skall avverkas innan man kan sätta sig vid väven och börja väva men de blir fint när det är klart. I vävstugan finns det plats för fler som är intresserade att prova på eller att återuppta vävningen. Välkomna in till en trevlig och gemytlig social samvaro.