Fiber till Vittsjö

Skriv ut

Igår, den 28/2, hade kommunens fibergrupp information om fibersatsningen i Vittsjö. Noterbart är att detta är den första informationen på plats i Vittsjö! Tidigare information har endast skett via post, internet eller press...

Informationen hölls i Vittsjö församlingshem och från kommunen medverkade fibersamordnare Pernilla Rydmark och informatör Helena Winter, en representant från Bredbandsbolaget/Telenor fanns även på plats. Ett 40-tal åhörare hade samlats för att delta i denna information.

Pernilla Rydmark höll en lång information om kommunens fibersatsning och meddelade att själva nergrävningen av fiberstammarna (kanalisation) ska starta vecka 11.

Först kommer sydöstra Vittsjö att kopplas in under etapp 1, sedan kommer västra och centrala delarna i etapp 2 och slutligen kommer nordöstra Vittsjö i etapp 3. Pernilla fick frågor om varför kommunen inte kommit ut för att informera om detta förrän nu, endast ett par veckor innan själva arbetet ska starta. Hennes svar var att för ett år sedan, när Telia och Telenor hade sina informationer, så hade fibergruppen blivit 'tagna på sängen' och inte heller haft tid att komma och informera om kommunens satsning!

Under hela informationen så sa Pernilla åtskilliga gånger att 'VI' kommer att gräva här för att sen fortsätta där...vid direkt fråga om vem som kommer att utföra arbetet så blev svaret att AKEA, på uppdrag av Telia, kommer att stå för utbyggnaden i Vittsjö, kommunen kommer att samförlägga sin fiber i samma grop!?

Fakta är:

• Hässleholms kommun har fördröjt fiber till Vittsjö i cirka ett år genom att vägra Telia grävtillstånd.

• Hässleholms kommun har stoppat övriga privata aktörer genom att vägra bevilja både mark- och grävtillstånd.

• Konkurrensverket har lämnat in en stämningsansökan till Patent- och marknadsdomstolen under september 2017 med kravet att kommunen ska förbjudas att begränsa konkurrensen på marknaden.

• Det ställs också krav på att förbudet kombineras med ett vite på 25 miljoner kronor som kommunen kan få betala om den inte följer domstolens beslut.

• När nu Telia äntligen fick sitt grävtillstånd under januari 2018 så startar man snabbt projektering och kommer att börja arbetet i början av mars.

• Hässleholms kommun kommer att samförlägga sin fiber i 'samma grop'.

• Hade inte Telia beviljats sitt grävtillstånd hade inte kommunen planerat att gräva i egen regi förrän tidigast under hösten.

Varför var nu Telenor/Bredbandsbolaget inbjudna till denna kommunala information? Det är så här att kommunen skrivit ett leveransavtal med denna privata aktör att hyra 'svartfiber' av kommunen för att sedan kunna sälja in sina produkter till konsumenterna. Bredbandsbolaget var aktiva och tecknade avtal med kunder redan för drygt ett år sedan men eftersom de förvägrades mark- och grävtillstånd av Hässleholms kommun så kunde de inte leverera några tjänster.

Telia hade en annan sits eftersom de, genom kopparnätet, haft marktillstånd sedan många år. Telia hade även lyckats teckna avtal med över 50% av alla villor i Vittsjö. Personligen är jag väldigt glad över att jag valt Telia som leverantör, som kommunen och fibergruppen handlagt detta så har åtminstone inte jag något förtroende för dem.