I fäders spår för framtids segrar

 Till Vasaloppets Öppna spår måndagen den 26 februari står åter Lars-eric Svensson , LES, i Berga by redo att ta sig an sitt 50:e lopp. Ska han som första skåning nå detta mål?

I bitande kyla – 27 gr står han rejält påpälsad innan starten går av stapeln strax efter kl 07.00. Som hans trogna följeslagare och support följer jag med längs vägen och ger honom extra energi med leverpastejsmörgåsar, dryck, choklad och mazariner, sen är det ju klart att han även tar del av det som ges vid de olika kontrollstationerna. Jag kunde längs vägen märka att det inte var någon trängsel precis bland publiken, dom flesta valde nog att stanna hemma på grund av kylan. Tack vare fot och handvärmare så blev det inga köldskador och inte heller blev det något fotograferat , kameran tålde inte kylan.

Framåt kvällningen står jag så vid målet i Mora och väntar på att LES ska komma i mål. Ca 10 minuter innan han beräknas komma i mål får vi i publiken vara med om att Vasaloppets Veteranklubb tar emot den 1000:e veteranen, som då hade då genomfört sitt 30:e lopp.Strax innan kl 19 ger speakern oss alla i publiken en förvarning om att nu kommer Lars-eric Svensson från Hästhults AIK med startnummer 30964 att gå i mål för 50:e gången. Stort jubel och applåder när han kommer på målrakan in under devisen ” I fäders spår för framtids segrar”

 I mål togs även han emot av Vasaloppets Veteranklubb med ett dalahästhuvud modell större och en tårta



Det är med den största lycka och med glädjetårar som jag får hänga ett dalahästhuvud (modell mindre) runt halsen på honom.

 
Trots att LES har sådan muskelvärk och är så otroligt trött går han med en stor glädje och lycka inom sig till vårt hotellboende i Mora och frågan som ställdes under morgonen fick nu sitt svar – ja han är nu den första skåning att nå 50 lopp..

Blåbärstårta.

LES kör ju för Hästhults AIK och i årets olika lopp har det totalt anmälts 14 personer och ett Stafettlag på 5 personer.

Det är en fantastisk uppslutning från en liten idrottsförening på landsbygden. Detta kan man väl ändå kalla för en levande landsbygd.

 Målfotot fick sen tas inne i värmen på hotellrummet

Top