Fössta tossdan i mass (dialekten småländsk).

Skriv ut

Från kylan ute kom vi in i värmen i Emmaljunga församlingshem. Och värmde gjorde kyrkokören också, under ledning av Mats Lunnergård. ”Vi är här för att sjunga en sång” - växelsång mellan Mats och kören, blev starten för kvällens underhållning.

Vittsjö Kyrkokör

Tema för kvällen var kompositören Roland Utbult, född och uppvuxen i Göteborgs skärgård, riksdagsman (KD), sångare mm., vars sånger går rakt in i hjärtat. Sånger varvades med önskepsalmer från åhörarna. I kören utmärkte sig Linda Holmberg, som sjöng med i alla sånger och psalmer utan att ha texten framför sig. ”Kan du alla psalmer i psalmboken utantill?” var jag tvungen att fråga. ”Nej”, sa hon, ”men det beror på hur man lär sig, och jag lär mig genom att höra. Dessutom vill jag gärna ha ögonkontakt för att förmedla sångens budskap.”

Ett nytillskott i kören var Malene Langborg, som sjöng sin egen sång ”My inner joy”. Ingen kan ta min inre glädje ifrån mig, men den kan spridas runt omkring oss. Med sin vackra stämma lockade hon oss att sjunga med i refrängen.

Malene Langborg

Mats berättade om Roland Utbult som en gång i Riksdagen skulle göra ett inlägg, och det gjorde han med en sång. Denna sångtext fick vi höra Mats och Sam framföra. Den handlade om en flicka, som på 1930-talet blev tagen från föräldrarna av Barnavårdsnämnden och satt på en institution för sinnesslöa. Här satt hon i 25 år av sitt liv innan hon blev utskriven. ”Var rädd om den frihet du äger. Låt ingen få stjäla ditt liv!”

En annan utmärkande person fanns bland den alltför lilla åhörarskaran: Lars-Eric Svensson, LES kallad, som efter i måndags åkt Vasaloppet 50 gånger!!.


LES med sin fru Britta

Första loppet gjorde han som 23-åring, och nu det sista (enl. honom själv) som 77-åring. Han gratulerades med tulpaner för sin prestation.


Sam Larsson gratulerar LES med tulpaner S

å gav oss Carl-Olof Danielsson några trösterika och tänkvärda ord innan kören avslutade med Roland Utbults tonsatta ”Fader vår”, där Kerstin Sturesson sjöng solo och sången ”Herrens välsignelse”. Under kvällen såg Karin Blank till att kroppen fick sitt genom goda smörgåsar och god kaka.