Idrottslegenden LES från Hästhult har kommit i mål!

KORSAHÅLA. Det började med skol-DM i Tormestorp i mitten av 1950 talet. ”Etappmålet” blev i år det 50:e Vasaloppet i Fädernas spår. Ännu återstår flera lopp för ungdomlige pensionären Lars Erik LES Svensson vid Korsahåla. Där bor LES och hans Britta utmed vägen Vittsjö- Röke. Redan nu har förarbetet börjat med den till sommaren blomsterrika trädgården.

Visserligen var det lite mindre lokala tävlingar i LES barndomsby Hästhult. Första pris i denna lokala utmaning var en kulspetspenna! Första tävlingen, nära inpå internationell var Ringsjön runt. Då var det moder Astrids gamla och väl intrampade damcykel som kom till heders. Då, på den gamla tiden och den gången var det enbart standardcyklar som gällde. Vid detta lopp fanns även rikskändisen Stålfarfar med som deltagare i loppet. Nästa års tävling runt sjön var det tillåtet med racercyklar och då fanns LES med på en begagna fartcykel med flera kugghjul till växel! Första motionsloppet med cykel på så där åtta internationella mil var förlagt till Danmark.

Då Hästhult AIK bildades 1967 var LES den självskriven skidåkaren som åkte sitt första Vasalopp 1964. Året därefter fanns LES åter i Fädernas spår som deltagare med 90 långa kilometer framför sig. Det var dock inte första gången som LES, hans syskon och hans fader som publik besökte loppet. Det blev snabbtur och åter från lördag morgon till måndag morgon då resenärerna åter var i Hästhult. Ett av målen med denna resa var att på nära håll få se den omtalade idrottslegenden Sixten Jernberg. Två år i följd blev dessa turer. Sen hade gnistan hos LES flammat till till tärande eld!

Även Kvp slog upp det stort då LES blev bäste skåning i Vasaloppet 1978.

Innan Vasaloppets tid återfanns LES på flera andra arenor. Då Vittsjön runt startade 1975 fanns LES med i startfältet. Där fanns han till 2014 då han tävlade runt sjön för 40:e gången. Även i år planerar LES att ställa upp för 44:e gången men de senaste åren som motionär.

Efter det 40:e loppet runt Vittsjön hyllas LES av makan Britta vid målgången.

Maratonlopp står inte så högt i kurs hos LES. Dock har han deltagit i lopp i Stockholm samt Göteborgsvarvet. Västkusten drar tydligen för där har LES ställt upp i cykellopp i Bjäre-rundan 49 gånger! Vattendrag finns även vid Vättern och här har LES trampat runt sjön sju gånger. Fast det finns så många idrottsliga meriter har det inte blivit någon Svensk Klassiker. Kommer inte heller att bli!

Vid besök hos LES och Britta vid Korsahåla berättade LES att han var inte rädd för att åka utför på den branta backarna.
-Jag lät det bara glida på, berättar LES. De flesta gånger var det bara att åka på. En gång hade dock en annan åkare vurpat i nerförlutningens enkelspår. I stället för att krocka valde LES en frivillig vurpa. Några Vasalöpare fann det vanskligt att åka ner för en sådan markant sluttning. De spände av skidorna och vandrade fotledes ner förbi slänten medan LES i full fart susade fram i spåret! ”Dä ä bare å åk”. Det där med vallning av skidor var inte LES specialitet! Han hade något år sin speciella vallningsmetod då det behövdes förbättring! Då kom tuben med valla fram och med hjälp av medförande blåslampa blev det ett rejält glid!

Sen har det liksom bara fortsatt i Fädernas spår. I år var det 50:e gången som LES gled fram under devisen ”I fädernas spår för framtida segrar”. Högtalarna förkunnade att nu kommer Lars Erik från Hästhult in till målgång för 50:e gången. Där stod hustru Britta och var så glad när hennes man LES gled fram att tårarna rann i strida strömmar. Det var inte enbart där makarna strålade samman.
Ute på banan träffades paret sex gånger. Då kom Britta fram med mat och dryck till sin kämpande make.

LES vid Korsahåla med Veteranklubbens häst samt flera startnummer under åren.

Det ska va riktig leverpastej samt hemmaodlade rödbetor, förtäljde LES. Dessa två tilltugg jämte dryck gav energi och näringstillskott. Vätskebalansen är ytterst viktig har LES lärt in! Lagom är bäst. Den som dricker för mycket vätska får den nackdelen att hjärnan urlakas! Vid den 50:e målgången uppvaktades LES med större Dalahästhuvud och blåbärstårta från Veteranklubben och en mindre Dalahästhuvud som Britta hängde över hans nacke. Några dagar efter sitt 50:e lopp kom det genom DHL en lyckönskningstårta.

Lyckönskningarna för 50:e loppet tog sig många former.

Nu har LES kommit in under Vasadekalen 50 gånger. Nu är det slutkört där säger LES. Men, om det skulle bli snö i augusti månad för träning då kanske... Nej säger Britta: Nu ä det bra som dä ä!

LES vänder ryggen mot Vasaloppet efter 50 målgångar.

Egon Johansson, Emmaljunga har även fört fram Vittsjö i spåret. År 1976 blev han bäste Skåning i Vasaspåret. Av någon anledning kom LES cirka 35 minuter efter Egons målgång!

Övriga resultat av de nio åkarna från Hästhult AIK jämte ett stafettlag vid årets lopp.

Kortvasan: Eva Pettersson, Johan Pettersson samt Ida Pettersson med tider 3.31. (Familjen Pettersson)

Tjejvasan: Maria Nilsson 3.17, Eva Jönsson 3.48.

Stafettvasan: Sigvard Gustavsson, Per Madestam, Erling Olsson, Elisabeth Olofsson och Elias Olsson 7.10.

Öppet spår söndag: Fredrik Gustavsson 11.47, Paul Svensson 9.49, Peter Svensson 6.34.

Öppet spår måndag: Lars Erik Svensson 11.58.

Vasaloppet: Peter Svensson 7.01. Peter Svensson åkte även Öppet spår på söndag.

 

Top