Banken i Vittsjö firades 150 år på platsen

Skriv ut

VITTSJÖ. Sparbanken i Vittsjö bildades den 2 november 1867. Snapphanebygdens sparbanks filial i Vittsjö firade detta med kaffe och tårta. Då firandes banken 150 år jubileum, något försenat. Vittsjö har inte varit banklöst sen 1867. I storhetstiden fanns det faktiskt tre banker i Vittsjö. 
Centraliseringens tidevarv är inne och nu är det Snapphanebygdens sparbank den enda kvarvarande.

Några av besökarna vidd 150 år festen vid kaffebord.

Vittsjö sparbanks första ordförande var den framåtsträvande riksdagsmannen Nils Sv Håkansson. Han hade sitt uppdrag i 58 år. Två av de på den tiden verksamma inom banken var Otto Månsson samt Gustaf Andersson.

Efter hand etablerades Skånska banken och senare även Föreningsbanken i Vittsjö. Under några år fanns även en filial i Emmaljunga. Det blev kanske för stort erbjudande med dessa banker. Sen 2014 är det Snapphanebygdens filial den enda banken för kunder och besökare som kan uträtta sina fortfarande gällande bankärenden. Allt fler sköter nu sina bankärenden via internet. Men om det uppstår problem är det verkligen bra att det finns personal på nära håll som kan åtgärda.

Personal i Snapphanebygdens sparbank är redo för serveringsuppdrag.

Vid jubileumsfesten bjöds det på fika under tiden för öppethållande. Efter hand fylldes serveringsbordet på med kaffe och tilltugg. Väderleken spelade nog en negativ roll och några uteblev från fika.