Äldreboende nu om trettio år

Leif Wikman talade varmt om Luleå modellen

Samling i kulturhuset för alla intresserade pensionärer i Hässleholms kommun. SPF pensionärerna i Hässleholm har under det senaste halvåret arbetat för att få till en sammankomst med kommunfolk, byggherrar och äldre pensionärer som är intresserade av så kallat trygghetsboende, mellanboende och andra boendeformer för äldreädre. Leif Wikman heter mannen som berättar om vad Luleåmodellen handlar om, ett av många alternativ som eventuellt kan passa oss pensionärer. Med ett facit i hand som talar om att 87% av pensionärerna bor i villa/hus vid 70 års ålder. Med stigande ålder orkar man kanske inte av olika anledningar bo kvar i sitt hus och vill därför byta till ett annat boende. På boende marknaden finns det olika alternativ, kommunalt, allmännyttan eller hos privata aktörer. Luleå modellen går ut på att det finns olika boendeformer att välja mellan, tex marklägenheter eller lägenheter med hiss. Man bygger bostäder nära centrum med gångavstånd till vårdinrättningar, köpcentrat och där det finns tillgång till gemensamma lokaler. Pensionärerna blir ju allt fler med stigande ålder och om cirka trettio år har vi blivit dubbelt så många som vill ha ett annat bonde. I Hässleholm med sina kransorter där många av pensionären bor nu, dessa vill ju gärna stanna kvar på hemorten även när de blir äldre äldre. Men då måste det byggas flera lägenheter som passar de äldre.

Lyssnande pensionärer

Intresset var stort från de olika pensionärs föreningarna och ett stort antal var det som hade hörsammat SPF boträff denna måndags förmiddag. Efter avslutad informations tillfälle så avslutades denna träff med en paneldebatt där de inbjudna tjänstemännen fick svara på frågor från de olika pensionärsföreningar från kommunens kransorter. Vad som är på gång just i bygg och bo branschen. Många frågor fick ett svar men några blev utan svar som vanligt.

Initiativstagare var bla T, Kvist och S, Åkesson samt andra i SPF s förening där alla hjälpte till i god anda.

Som Tore Kvist sa i sitt anförande att han anser att det behövs nytänkande och det kräver att de kommunvalda lyssnar på den grupp som blir fler o fler, alltså vi pensionärer. Samorganisationer av olika slag med krav för bättre boende arbetar redan idag. Jag hoppas på bättre valmöjligheter även i Vittsjö när det är dags att välja.

Top