Vänskapsband mellan Verum- Broby och Kiev

Skriv ut

VITTSJÖ. Tjernobyllägrets konsert i Verum kyrka var upphov till Ingvar Larsson besök i Kiev, Ukraina. Om sina upplevelser i det drabbade landet förmedlade han vid sopplunch i församlingshemmet. Reseskildringen föregick av sopplunchen med Eva & Sven Andreasson vid soppgrytan.

Besökare vid sopplunchen intagande måltid.

Av enkla rödbetor med tillsats av kryddiga örter blev det en väl tillagad måltid. Therese Sturesson och Mats Lunnergård medverkade vid ett par tillfällen med sång och musik.


En av de yngre besökarna föredrog ritblocket före bilderna.

Ukraina- Broby samt Verum var tema för Ingvar Larssons intressanta anförande. Sedan 2011 har orkestern från Tjernobyl gästat kyrkan i Verum. I detta sammanhang tändes gnistan för två resor till landet i öster. Via bilder visades många sevärdheter från Ukraina men också torftigt boende. Främst var de de ortodoxa kyrkorna som var rikt smyckade och utsirade med bland annat guld. Även ett av landets operahus var rikligt utsmyckat. Dessa utsmyckningar var ett försök för befolkningen att komma ifrån den mörka och grå vardagen.


Ingvar Larsson och Carl Olof Danielsson i samtal efter föreläsningen.

Ingvar Larsson hade även förmån att besöka en familj Kiev. Några av dessa familjemedlemmar hade tidigare deltagit i lägerverksamheten i Broby. Det blev återseendets bekantskaper. Via en kortare film medverkade den ukrainska familjen med trevlig sång. Ytterligare bilder visades från den stora staden i Kiev som har 5,5 miljoner boende. Genom insatser från Tjernobyllägret har ett barnhem inrättats då många drabbade barn får daglig utspisning. Det har blivit ett vänskapsband mellan Brobylägret och Kiev. Ingvar Larsson tackades för sin medverkan med blomster samtidigt som han inbjöd till lägerkonsert i Verum kyrka den 27 juli.