Marsmöte med PRO Vittsjö

VITTSJÖ. Ordförande för PRO Sivard Strand hälsade alla hjärtligt välkomna till detta pensionärs möte, denna kyliga fredagseftermiddag men inne är det varmt.

De vanliga punkterna i protokollet och gällande dagordningen blev godkänd.
Sivard informerade kort om PRO riks, PRO årsmöte och haft träff med tre kommunalråd och fört en diskussion, börjat planlägga för framtida 70 årsfest.

Han berättade att PRO sånggrupp fått värdebevis/gåva från ABF, och träffat samman med KPR, ett möte där frågor luftades om tex, samlingsnamnet på oss pensionärer, kostnad för väktare vid resecentrum i Hässleholm för att stäva oroligheter. Finns ett studiehäfte om intresse finns att gå en kurs.

Att det finns bogrupper i Vittsjö/ Bjärnum som pratar för mellanboende men också om trygghetsboende för pensionärer som vill flytta från eget hus till något mindre lägenhet med hiss.

Besök på restaurangskolan var mycket uppskattad med mat o service som var himla bra, repris till hösten kanske.

Vidare så berättade IT-killen Lars Klinthäll att intresset för att lära sig mer om plattan, mobilen eller data står sig. Han berättade att varannan tisdag finns det hjälp att få på ”Träffpunkten Linden”.

PRO s egen reseledare och researrangör Rose-Marie Wehlin med sin man vid ratten har planerat en bussutflykt i augusti så intresseanmälan kan göras nu.

Men nu så serveras det kaffe med fralla och liten kaka och det smakar bra, samtidigt kan man köpa lotter, alla har lika stor chans till vinst go tur.

Månadens tema är ” Trädgårdsdags i små och stora byttor”. Detta med Växtmästaren Jankov Månsson som berättade lite från hans egen arbetsplats genom tiderna på en plantskola men också från en bekants vackra trädgård där de har tagit vara på vad som fanns när de flyttade dit.
Jankov berättade vidare om sitt gröna intresse för odling och gav oss med sitt vackra bildspel tips om hur och var de olika plantorna växer bäst. Han fortsatte med att tala om stenmurar och tegelväggar och dess förmåga att hålla värmen som gör att klimatet ökas upp två zoner. Trädgårdar indelade i små rum i trädgården och pallodlad spalje för persikoträd, men också tips för odling i videkorgar. Honungsros som tål att klippas och som doftar bäst, persikoträd ”Riga” är en gammal sort som står sig bra och ger en rik skörd.

Till sist måste jag bara nämna att han sa: odla tomater en och en i spann eller dyligt, tomater älskar mycket vatten, sol och värme. Ett trevligt och intressant trädgårdsämne som avslutades med publikens frågor och alla frågor blev besvarade. En varm applåd fick dagens växtmästare Jankov Månsson ock stort tack för en trevlig eftermiddag.

Mötet avslutades med nationalsången.

Top