”Ögonblick i Kalifornien - en resa i solskensstaten”

BJÄRNUM. Så lyder rubriken på det mycket intressanta föredrag som Jan-Ole Engkvist hade satt ihop och framförde denna söndagseftermiddag på Bjärnums Museum, där ett 30 tal åhörare hade bänkat sig.

Med sitt enkla sätt trollband han publiken så att det kändes som om man var med på resan, just där och då det hände. Man kunde nästan se dimman som rullade in över Kalifornien och känna den heta havsluften som mötte honom och hans fru Ingela, när de landade i San Francisco och Jan-Oles nästkusin mötte upp dem.

San Francisco är känt för bl.a. sina jordbävningar och då man hörde Jan-Ole berätta om jordbävningarna som hade varit och hur många som det spåddes skulle ske i framtiden, så undrade man varför inte alla flyttade där ifrån med en gång, det verkade väldigt farligt att bo där. År 1906 drabbades San Francisco av en kraftig jordbävning med förödande skador som följd. Nästan allt försvann och det förutspås att det kommer att ske igen, frågan är bara – När?

Deras program var späckat från morgon till kväll och bland annat besöktes Napa Valley och de 350 olika vingårdarna och som är ca 5 mil långt. De såg även ön Alcatraz som är känt för sitt fängelse och alla kända fångar som suttit där, men den första invånaren på ön var nog pelikanen och det är en fågel som har ett häftigt sätt att fånga fisk, när de dyker rakt ner i vattnet för att få tag i sitt byte och det är ett helt skådespeleri att uppleva detta. Golden Gate bron var ett av resans utflyktsmål och den kostade över 35 miljoner dollar att bygga, 11 människor miste livet när den byggdes och det tar ca 1 år att tvätta den.

Invånarna är väldigt stolta över bland annat deras lightning house – fyrar och deras Cable Cars – spårvagnar och det är lättare att åka spårvagn än att köra själv, i staden, den berömda skylten var också ett givet mål för resan.

Sist men inte minst hade de bestämt sig för att se en musikal innan de åkte hem och de flög till Las Vegas och såg The Beatles LOVE - Cirque du Soleil, kort kan man säga att det är akrobater som i en hissnande fart gör sina nummer till Beatles musik och det måste ha varit en häftig upplevelse.

Det är svårt att återberätta alla de fina minnen som Jan-Ole delade med sig under denna föreläsning, som blandade privata bilder med ren fakta om Kalifornien. Föredraget tog gott och väl 1 timme och han kunde säkert trollbundit oss åhörare ännu längre. 

Top