Visst är våren redan här!

VITTSJÖ. Som så många gånger tidigare har månaden april bjudit på spratt. Ömsom verkar våren infinna sig med sol och värme, för att dagen efter vara utbytt mot ihållande snöfall och kyla. 

Du har säkert som jag, upplevt snöfall även månadens sista dag, Valborg. Vi verkar lika förvånade över aprils nyckfullhet varje år, eller är det just över månadens nyckfulla tjusning. Men våren är verkligen på gång, var så säker, många typiska tecken visar sig just nu och fler kommer i rasande takt.

I denna brytningstid är det extra trevligt att studera våra fåglar. De har sina instinkter som naturligtvis infaller med våren. Det är dags att välja partner och att därefter häcka.

Just nu är isarna i bygden mycket förrädiska. Vid de lite mer strömmande delarna, vid sunden, har isen redan försvunnit. Här finns öppna vattenytor och naturligtvis även mat i form av småfisk. Till dessa öppna vattenpartier dras nu även många gäss och änder.

Att sitta stilla, lite i skydd, med kameran i hand bjuder ofta på fina skådespel. Under några timmar upplevde Vicky (boxer-tik) o jag hur gässen försökte finna sina partners.

Då jag vände mig om såg jag även Hägern långsamt spatsera utmed sjökanten. Just vid detta sjöparti såg för några veckor sedan även en mink. Den var troligen på jakt efter kräftor.

På väg hem från ett besök vid vår favoritplats upptäckte jag fyra Rådjur nära inpå. Vicky o jag satt stilla på vägen och studerade de fina djuren som inte var längre från oss än knappt 20 meter. De studerade oss nyfiket och vi dem. Efter en dryg minut promenerade de lugnt och sakta från oss och vi drog oss hem till väntande fika.

Har du möjlighet så passa på att gå ut i naturen nu. Tag det gärna extra lugnt, då upptäcker du allt som vårsolen väcker till liv.

Glöm inte att fortsätta fylla din fågelmatare. Detta ger även fantastiska fotomöjligheter som bonus.

Top