Idag är det Ledarhundens Dag

Ledarhundens uppgift är att leda förbi hinder, visa på trappor och kanter med mera och vara lyhörd för förarens olika kommandon även i trängda lägen. 

Den lär sig kända sträckor, men det krävs också att föraren själv är väl orienterad i sin omgivning och kan styra och kontrollera vägvalet. Både förare och hund har ansvar, vilket ger ett unikt samarbete.

Ledarhunden har lärt sig att leda sin förare genom målmedveten träning. För att passa som ledarhundsförare krävs att man är beredd att lägga ner många timmar på att träna och ta hand om sin hund.

När ledarhunden har sin sele på sig är den i arbete och det är mycket viktigt att inte störa hunden i sitt arbete genom att prata med den, klappa den eller liknande. Även när hunden inte är i arbete är det viktigt att alltid få förarens tillstånd innan man tar kontakt med hunden. När ledarhunden inte arbetar är den som vilken familjehund som helst, fast oftast med lite striktare regler kring lek då exempelvis dragkamp eller bollkastning kan göra hunden ouppmärksam i selarbetet.

Internationella ledarhundsdagen firas den sista onsdagen i april.

Ansvaret för ledarhundsverksamheten ligger på Myndigheten för delaktighet, MFD, som upphandlar färdigdresserade ledarhundar för synskadade på uppdrag av Synskadades Riksförbund. De vanligaste raserna är labrador retriever och schäfer. I Sverige är det Synskadades Riksförbund som på statens uppdrag ansvarar för att utfärda dispositionsrätt samt tilldelning och återtagande av ledarhundar

För att kunna få dispositionsrätt för ledarhund krävs att man är blind eller gravt synskadad. Det är en vanlig missuppfattning att ledarhundsförare alltid är helt blinda.

Ledarhundar är undantagna från lagen om koppeltvång, deras förare är också befriade från att plocka upp efter hunden. Ledarhundar har tillträde till många miljöer där andra hundar inte är välkomna, såsom Försäkringskassan, Apoteket och andra offentliga lokaler samt livsmedelsbutiker och restauranger - om ägaren så medger - liksom i de delar av kollektivtrafiken där pälsdjur annars är otillåtna. I livsmedelsbutiker måste dock personalen i butiken se till så att inte livsmedel kan
kontamineras.

I Sverige får ledarhunden utan kostnad åka med i bussen, tåget och inrikesflygplanet. Hos SJ får ledarhundar åka var som helst i tåget och inte bara i "Djur tillåtet", ledarhundsföraren kan också kostnadsfritt boka en extra plats åt ledarhunden.

 

Top