Våren välkomnades av stor publik i Verum

Skriv ut

VERUM. Trots risk för regn hade som vanligt mycket folk tagit sig till Verum för att tillsammans fira vårens ankomst.

Ett ovanligt långt fackeltåg ringlade sig i år genom byn

Ingvar Larsson inledde som byalagets representant med att välkomna publik, kvällens talare och kvällens sångkör.

Brasan tändes av fackelbärarna

elden lyste över nejden

Den tillfälligt sammansatta kören under ledning av Mats Lunnergård inledde med ”Vintern rasat ut” och som på beställning uppförde det tidigare duggregnet. 

Nästa framförande var ”Välkommen kära vår”. Välsjungande Sofia Larsson framförde helt underbart Evert Taubes kända ”Kalla den Änglamarken eller himlajorden om du vill”. Så vackert Sofia sjunger.

Sofia Larsson

Kvällens talare, Eva Norberg välkomnades av Ingvar Larsson. Eva som är en bygdens dotter inledde sitt tal med att anspela på ordet ”Fira”. Vi firar naturen, -firar fåglarnas återkomst, firar allt som vaknar till liv efter en lång vinter.
Även Astrid Lindgrens ”Ronja Rövardotter” var fäst vid naturen. Hon kände sig tvungen att utbrista i ett ”Vårskrik” och så känner även jag, sa Eva.

Eva Norberg

Eva fortsatte med att berätta om de väsen som finns i bygden. Hon pekade på Jättarna borta i Hemmeströ, som var irriterade över kyrkklockorna i Verum och kastade en stor sten som tursamt nog inte nådde ända fram. Den finns idag vid kyrkbacken och kallas naturligtvis för ”Trollastenen”. Även ån som rinner genom Verum har sina väsen. Här finns Älvor, berättade Eva.
Hon gick in på svensk kriminalhistoria som berört bygden. Tidigt fanns Snapphanarna och ”Göingehövdingen” kom från trakten och höll till i skogarna i nordöstra Skåne, bland annat vid ”Snapphanehålan” som finns utanför Verum utmed vägen mot Osby.
Senare fanns ”Bildsköne Bengtsson”, en dåtidens Robin Hood. Eva berättade hur Bengtsson och hans kumpan ”Tatuerade Johansson” under många år gäckade polisen. Även dessa herrar hade tillhåll i skogarna i nordöstra Skåne.
På senare tid har det också funnits kriminella med tillhåll i området. Hon pekade på den så kallade ”Gubbligan” med ”Nisse Pistol” som gömde sin utrustning och även delar av sitt stöldgods i våra trakter. Eva sade att ”Nisse Pistol” vid rättegång på frågan om var han gömt undan alla pengar från bankrånen svarat att de var insatta på ett ”Skogskontot”. Så vem vet någon gång så dyker de upp, menade Eva.
Eva Norberg avslutade sitt trevliga tal med att tillsammans med publiken utbringa ett ”Göingeleve” för vårens ankomst till bygden. Ingvar Larsson tackade Eva för sitt tal och överlämnade förutom blomster även en ljuslykta.

Kören fortsatte med de kända vårvisorna ”Vårvindar friska” och ”Flamma stolt mot..” Den trevliga kvällen avlutades även i år med ett välarrangerat och mycket påkostat fyrverkeri.

När sista raketen briserat i luften återkom regnet så sakteliga.