Våren kom till Hårsjö med bål och underhållning

Skriv ut

VITTSJÖ/ HÅRSJÖ. Början var kanske lite tvekande men sen steg tonerna. Året var 1982 då legendariske Harold Persson väckte frågan om återupptagande av ”Sjunga maj i byn”. Snart bildades en liten grupp med Inez Nilsson som ledare och Henny Åkesson som musiker med sitt enradiga magdeburgerspel. Intresset växte och sammanhållningen blev ännu intensivare då sångarna åkte omkring i buss. Då var turnén förlagt till landsbygden med upp till 20 gårdsbesök på just Valborgsmässoafton med ”Go afton om ni hemma är”.

Våren välkomnas med sång till Andstigen.

Verksamheten utökade och önskemål kom in besök. Med tre majsånger vid lika många officiella bål och lika många byar fick landsbygden ”stå över”. Busstransporterna upphörde och det blev inte samma sammanhållning då artisterna färdades i bilar. Numera är det Boel Bengtsson, Malin och Marie Bengtsson som sköter organisationen. I år var det Andstigen som boende uppvaktades med sånger om våren och grönskande tider.. Gångleds fortsatte ensemblen till nya radhusen med adress Markarydsvägen 3. Underhållningen fortsatte med andra kända vårvisor.

Sånggruppen välkomnar våren tillsammans med brasan i Hårsjö.

Efter ett avhopp blev det bålet vid Hårsjö skola som blev hållplats med Hästhult AIK som organisatör. Efter hand som bybor samlades tändes det stora och strategiskt uppbyggda bålet. Det var inte enbart byborna som samlades utan det blev även en hemvändarkväll. Den mest fjärran ifrån var nog en yngling från Schweiz. Han hade besökt många länder i Europa under sin vandring till Nordkap. Hela vandringstrippen är beräknad till åtta månader och övernattningen även i Hårsjö blev ett vindskydd. Planeringen inför familjefesten vid den gamla skola var ypperlig. Sittplatser fanns utmed bålet. För allas trevnad fanns ett antal mindre korvgrillar som eldades med riktig brasved. Både äldre och yngre besökare förenade nytta med nöje att grilla korvar över öppen eld i naturen. Leklustan insmög sig bland yngre generationen och spontant blev några sagor en illustrerad upplevelse. Enligt uppgift har Hästhult AIK haft ansvaret för majbål de senaste 45 åren.

Korv på grill!

Underhållningsgruppen med sångare och musikanter anlände och utvalde en plats för sin vårhälsning framför det flammande bålet. Givetvis blev det Maj är välkommen, Vintern rasat och Nu grönskar det. Ett potpurri med de gamla slagdängorna ljöd till ackompanjemang av bålets sprakande. Ensemblen hade sina egna instrument med dragspel bas och saxofon som ljöd över nejden.

Den egna grillade korven smakar nog bäst!

De tidigare trevande regndropparna upphörde liksom den stundtals vinande blåsten. Därmed var trivseln fulländad för ett välkomnande till våren och dess tilltagande grönska. Underhållningen på ängen avslutade med blottade huvuden då Nationalsången ljöd över nejden. Ännu mer ljöd ut över närliggande område då ett ståtligt fyrverkeri avslutade den trevliga samvaron med ljud- och knalleffekter.