Utflykt till Klippans yllefabrik och Strögårds vävförening

Skriv ut

KLIPPAN/ KVIDINGE. Frågan har lyfts ett antal gånger men den har runnit ut i sanden lika ofta men det är tur att vi har ledare som kan klura ut vart vi kan göra ett studiebesök på eller två. Det är inte tvunget att det ska bli inom där eller där, bara att det blir nånstans där det kan finnas allt inom garn, varp till väv eller dylikt och som innefattar väv/stick/virkgarner. Allt som kan innehålla nya vävalster, lite annorlunda tillvägagångssätt, inslag med mönster och naturligtvis eventuella ny inspiration till höstens vävtermin.

Sagt och gjort, så vi styrde kosan först till Klippans yllefabrik och där var verkligen allt som tänkas kan inom vävens värld, oj oj oj hela byggnaden var fylld med textila prylar. Men också andra vackra saker till hemmet eller varför inte en vacker gåva att ge bort.

Mjuka härliga filtar, plädar och bruksföremål. Synd att man har det mesta redan men titta kostar inget och framför allt att känna på dessa mjuka härliga ullplädar för vuxna men det fanns även gosefiltar eller mjukisdjur för barn. Allt i vackra klara färgnyanser och hängande mobiler.

Denna utflykt passade oss alla ypperligt en härlig tur in i garnets värld med mönsterbeskrivningar som bara är pricken över iet. Idel glada miner från intresserande vävdamer men tiden rullar iväg och vi kör vidare till Kvidinge.

Strögårds vävförening som finns i Kvidinge startade så tidigt som början på 1960 talet och idag så drivs den som en förening med vald styrelse av idel ädla damer i alla åldrar. Några har varit med sen starten och andra har kommit med under årens lopp. Just idag så anslöt sig en ny som var taggad att börja väva och lära sig detta hantverk.

Alla här har ju ett brinnande intresse för hantverk i högsta klass, en blå skapelse i damast, eller kan man vara steget före och i planeringen och bestämma vad man vill väva. Alltid finns det lediga vävstolar för här finns det dryga 60 tal som bara står och väntar på att bli använda.

Åter till planeringen, det är många moment som måste göras innan man kan börja väva, som här till exempel, ligger ett antal vackra vävda små figurer vävda i damast som kommer att bli julkort längre fram.

Eller varför inte väva en duk med fantastisk bred i läckra härliga färger och med ett inslag i ljus nyans, färdig och klar till jul kanske. En fröjd och ljuv känsla när duken ligger manglad på ens bord.
Vi blir väl mottagna av vävdamerna som huserar där sen många år tillbaka med gofika och ett trevligt bemötande. Så gänget från Vittsjö säger tack för ett intressant studiebesök.

Ja nu när våren är kommen så väver vi som vanligt på torsdagar från eftermiddagen mot kvällen och vi väver hela maj månad ut innan sommarpausen och terminen är slut.