Nyttig information från räddningsstyrkor

VITTSJÖ. Före framkomsten till öppna huset i brandstationen möttes besökarna av ”olycka”. Det var ingen olycka utan endast att visa en del av räddningsstyrkans möjligheter. Räddningspersonalens uppgift är att bistå med alla de sorters hjälp. Det är därför av stor vikt och betydelse att personalen även har lokal kännedom. Räddningsvärnet i Vittsjö har bemanning från orten som väl känner omgivningarna.

Ett par man från räddningsstyrkan visar David Lindkvist hur slangkoppling fungerar.

Därför beslutade räddningsvärnet att visa upp de resurser de förfogar över för att bistå i skilda lägen. Räddningsfordon var utkört och besökarna kunde på nära håll se vilken utrustning som finns till allas hjälp vid behov. Där fanns dockan för hjälp med andning och den som önskade fick prova. Med hjälp av handbrandsläckare fick några prova på att släcka mindre uppgjord eld. Samtliga personer fanns på plats för att visa och svara på spörsmål. Inne i byggnaden fanns räddningsbåt och den stora vattenpumpen.

Med tiden kan denne yngling kanske bli räddningsman?

På plats fanns även representant för 4:e bataljonen inom hemvärnet. Denna bataljon omfattar tidigare L- länet och består av 300 man som är redo vid ganska kort varsel. Under regnskydd fanns Missing People som berättade om sin verksamhet att bland annat söka efter försvunna personer då de allmänna resurserna inte räcker till. Inom Skåne län finns för närvarande 44 utbildade chefer som ledare för skallgångskedja. Trygg i Vittsjö visade upp sitt fordon och berättade om förebyggande verksamhet. För ovanlighetens skulle fanns även en polisbil med besättning. Visserligen inte helt i blickfånget men även denna styrka ingår i räddningsarbete.

De besökare som kom till Öppet hus visade sitt intresse för det lokala värnet som är en stor tillgång för orten. Inom kort kommer detta skyddsvärn att decimeras. Nu gäller det för befolkningen att reagera innan det är för sent.

Top