Fira Valborg på Vittsjö skans är en tradition

Skriv ut

VITTSJÖ. En tradition som många anammar just på Valborgsmässoafton så ock i Vittsjö. I år var det svenskt ”lagom” väder inte för hett och inte spöregn utan bara vanligt valborgsväder. En tradition som även jag tycker om för visst är det vackert uppe på skansen och runt omkring i vår lilla by, med alla sjöarna som bara finns. Man talar ofta om att man blir himma blind, ligger nåt i de. För visst e de en härlig natur vi har och inte att förglömma rätt så möed historik just här i snapphaneland.

Kvällens moderator Anna-Maj Jensen hälsade alla hjärtligt välkomna och så började det. Bjärnums manskör sjöng in våren som traditionen påbjuder och varma applåder följde deras pauser mellan sångerna. Bålet tändes och åskådarna fick backa lite från värmen och röken.

De tackade för sig efter alla dessa år de har varit med på Valborgsmässofirandet här och de fick avslutningsvis en lång varm applåd för trogen tjänst.

Men nu till kvällens talare som var Sigvard Gustavsson, han betonade vikten med var man bor ute i småbyarna och för honom så var inte skolgången det allra roligaste, ett nödvändigt ont. Vidare så berättade han att han hade tur som fick mycket lärdom av sina föräldrar och det var för honom de allra bästa från hans sida sett. Sigvard pratade också om glädje och att ha samhörighet, att vara med i föreningslivet och att det finns i Vittsjö ett trettiotal att välja mellan. Han bjöd verkligen på sig själv med varm humor som lockade till skratt. Ett mycket trevligt och inspirerande vårtal som säkert många kände igen sig i. Han avslutade med att säga tack för förtroendet som valborgsmäss talare och han fick en rykande het applåd som tack.

Därefter så sjöng Vittsjö hembygdsförenings sånggrupp ett antal vårsånger med härliga vårtoner till musikackompanjemang. Kvällens moderator tackade så mycket för vårvisorna och med åskådarnas hjälp frambringa ett Göinge leve för våren och sen tillsammans avsluta med Nationalsången. Dragning av lotteriet för kvällen och hämtning av eventuella vinster göres nu.

Hela denna Valborgsmässofirande avslutas med fyrverkeri vid strandkanten som var helt underbart.