Klubbmästaren som nådde den sen tidigare osprängda 7-vinstgränsen

En av de första riktigt somriga dagarna i maj firades med ett klubbmästerskap i OK Torfinns anda. Några kilometer sydväst om Markaryd, förbi ridskolan, genom skogen, vänster in på en mindre väg och över några ängar. Där höll Markaryds FK och Tockarps IK en gemensam orienteringstävling bland vitsipporna den 5:e maj. Klubbmästerskapet avgjordes i två klasser: Damer 21 och Herrar 21, vilka är klasser som alla får ställa upp i och springa oavsett ålder. Fjolårets båda klubbmästare lyckades bibehålla sina titlar ett år till: Camilla Nilsson bland damerna och Pelle Jönsson bland herrarna.

Torfinnare i solen efter genomfört klubbmästerskapslopp.

Orienteringsbanorna var riktigt roliga och utmanande. De första två kilometrarna bestod nästan enbart av höjdkurvor. Det var som att springa en så kallad brunbildsorientering, vilket är en relativt svår orienteringsform och detta gynnar framförallt vana orienterare som är säkra på kartan. Mitten av banan bestod aven skog som mer liknade en vanlig orienteringsskog, för att sedan övergå till en väldigt lättlöpt del bestående av mestadels ängar och öppen skog. Denna sista del gynnade desto mer de snabblöpta orienterarna. Endast de löpare som var bra på ”allt” kunde ta sig runt banorna på riktigt bra tider.

Camilla Nilsson har varit klubbmästare lite till och från de senaste åren där sekunderna mellan henne och Agneta Erfors har varit avgörande. I år kunde inte Agneta ställa upp och istället antog den tappra Torfinndeltagaren Karolina Persson utmaningen mot Camilla. Karolina, som trots sitt längre orienteringsuppehåll, tog sig stabilt runt D21-banan på en tid av 51:04, 12 minuter och 57 sekunder efter Camilla.

Karolina Persson (i D21) och Hasse Karlsson (i H21) på väg in i mål efter två tappra insatser.

Pelle Jönsson däremot. Han har lyckats med något som har gjort honom både historisk och legendarisk som Torfinnare. Aldrig förr har någon Torfinnare lyckats med bedriften att bli klubbmästare sju år i rad. Med 7 minuter och 41 sekunders marginal vann Pelle Jönsson, för sjunde året i rad, titeln som årets manliga klubbmästare. Om vi spanar långt tillbaka i tiden, närmare bestämt på 1970-talet, vann Åke Jönsson klubbmästerskapstiteln sex år i rad. Varken förr eller senare har någon lyckats med denna bedrift.

För att få reda på lite mer om Pelle så intervjuades han efter tävlingen av skribenten själv:

Hur laddade du inför årets klubbmästerskap?

- Jag laddade inte nåt nämnvärt, utan snarare att jag vilade mig i form på grund av en förkylning.

Vad tyckte du om orienteringsbanan?

- Bra första halva med utslagsgivande terräng. Men sen var det bara löpning på slutet.

Du har ju vunnit klubbmästerskapet på herrsidan sju år i rad nu, vilket är unikt i Torfinns historia. Hur känns det?

- Det har varit mitt mål de senaste åren. Först att tangera Åke Jönssons rekord på 6 i rad, och sen att slå det. Så det känns himla bra!

Vad är hemligheten till din framgång?

- Det finns nog ingen hemlighet, utan det är kanske de andra herrarna i klubben som behöver träna mer, haha!

Kommer du träna lika hårt för att ha chans att vinna kommande klubbmästerskap?

- Vi får se. Det hade varit kul om någon annans namn står ingraverat på älghornet nästa år!

Tävlingscentrum från en kulles perspektiv. Tredje flaggan till vänster i bild tillhör OK Torfinn.

(klicka på bilderna för att se dem i stort format!)

Top