Öppet i hembygdsmuseet

VITTSJÖ. Denna vackra dag i maj då har Vittsjö hembygdsförening dörren öppen för allmänheten i den före detta gamla småskolan vid vägen mot Verum. De flesta i Vittsjö vet nog var hembygdsmuseet ligger och jag hoppas att många har lett sina steg dit in i alla fall nån gång. 
Idag så visas alla de senaste sakerna som föreningen fått av privata personer.

En av de gåvor som föreningen fått var en helt fantastisk dock- samling, många var de olika dockorna och de var klädda i granna dräkter, färger med förkläden och hättor på. Vilken underbar berättelse man hade fått höra om dockorna kunde tala. Dockorna kommer ju från de platser som ägaren eller ägarinnan har besökt genom resor under deras semester eller annan vistelse. Många av oss människor samlar ju på nåt, till exempel mynt, tändsticksaskar, porslinskannor, klockor, frimärken, snökulor eller som i detta fall dockor från de platser som någon har besökt under ett antal år. O visst var det en diger samling ett drygt hundratal och alla var lika vackra att titta på.

Ett allmoge hörnskåp målad i en grönblå färg med mönster som var ditmålat med många andra färger. Detta skåp är av större modell och har stått på en bondgård i Snärshult under många år. Ett bruksföremål som oftast stod i finrummet och som användes till finare bestick, serviser eller till mindre linneföråd men också ha ljusstakar och dyligt i. Föremålen i kunde ju variera för plats fanns det ju. Ett trevligt sätt att visa de skänkta sakerna för allmänheten och att de har tagits hand om på ett bra sätt.

Det är inte ofta man får se hur ett lapptäcke byggs upp just i både färg och form. Denna lappteknik är både marig och lite knåprik med tråd och nål. En sak är säker i alla fall, att man måste nog vara mer än lite tålmodig för att syssla med dessa små tygbitar. Och att sy ihop dessa till ett vackert mönster är heller inte gjort på en dag. En härlig inlevelse teknik som kanske tilltalar många och som är värd att bevara. Ett trevligt arrangemang för att visa hur allt detta hänger ihop.

Som vanligt så hade vissa av föreningens trogna medlemmar bryggt kaffe som serverades med hemmabakta kakor, tack till dom som hjälptes åt att fixa lotteriet och att hålla öppet denna vackra söndag.

Top