En halvdags utflykt till Hovdala

BJÄRNUM, HOVDALA. Vi samlades vid gamla Taxi i Bjärnum för att samåka till Hovdala.

På Hovdala mottogs vi Peter Alf som hälsade oss välkomna in i den äldsta delen av Slottet från år 1511. 
Därefter blev vi guidade genom hela slottet av Peter Alf, som med stor inlevelse berättade ingående om historiska händelser från 1300-talet fram till nutid. 
Fick också veta mycket om alla gamla fina inventarier som finns på Slottet. Reparationer som har utförts och om släkter, som levt och verkat på Hovdala.

Därefter dukas det upp till lunch på trädgårdsmöblerna utanför Orangeriet. Serverades en mycket uppskattad sallad med sås, bullar, vatten och öl. Härligt att sitta ute och äta denna vackra sommardag. Avslutades med kaffe och kakor.

Trädgårdsmästare Jenny Lindberg hälsade oss välkomna till visning av parken och trädgården. Hon berättade historik kring Hovdala. Visning av Orangeriet hur det var förr och nu för att bevara växter över vintern.
Orangeriet används för bröllop, namngivningar och begravningar. Jenny tog oss nu på vandring mot förlovningsstigen berättade om den ovanliga pimpernöten, skogen och sederna runt förlovningsträden.


I köksträdgården odlas sommarblommor och grönsaker, som drivs upp från frö. Odlingarna övervakas av fågelskrämmor som tillverkats av skolbarn.
Nu är det så varmt att vi söker skugga under ett träd som Jenny berättar är Hovdalas äldsta, en Avenbok.

Verkligen något att rekommendera att besöka Hovdala, helst nu när vi fått veta så mycket om Slottet, den vackra parken och den intressanta köksträdgården, vilken det kommer att hända mycket i framöver.

Varmt tack till Lena och Sten Lindberg ordnat denna trevliga utfärd och sist men inte minst den goda lunchen. Vi hade verkligen tur med vädret. På hemvägen möttes vi av regnet och i Bjärnum blev det ett ordentligt åskväder.

Top