Högtidlig Nationaldag firad i Vittsjö

Skriv ut

VITTSJÖ. Nationaldagen högtidlighölls åter i Vittsjö. Under ”gamla tiden” firandes Svenska flaggans dag på Skansen men detta firande dog ut under 43 år. På nytt började firandet 1986 först på Skansen och under senare år vid Gåsadammen. Så blev det även i år med sång och musik samt högtidstal. Dessutom var det utdelning av premie från Vittsjöfonden.


Fanparaden tågar in till högtiden vid Gåsadammen.

Efter hand samlades närmare 150 besökare till den idylliska och trevliga platsen intill Gåsadammen. Konferencier var Eva Nilsson med ursprung från Kraxeboda. Fanparaden med drygt tio fanor tågade in på festplatsen med musiker i täten. Dessa fanor paraderades sedan intill scenen. Besökarna viftade glatt med sina Svenska miniflaggor när Arne ”Grus” Persson sjöng den lokalt specialkomponerade hyllningsvisan till Nationen.


Delar av Kalkmanslaget välkomnas av Eva Nilsson.

Dagens gästmedverkande vara Kalkmanslaget från Ignaberga som inledde underhållningen med en musikalisk vals. De fortsatte med Brudmarsch från Näsum samt låtar från ”Svenska låtar”. Musikern Gunnar Olofsson hyllades med en speciellt skriven låt inför tidigare och stundande högtidsdag. Eva Nilsson tackade medverkande med ros samt presentkort och en kyrklig skrift.


Sivard Strand var högtidstalare samt välkomnade intensivare firande.


Unga Lillemo var spelman med Kalkmanslaget.

Sivard Strand var högtidstalare som poängterade att Sverige var ett underligt land som inte mer intensivt firande nationaldag. Han jämför med andra länders storslagna högtider. Nationaldagen har sedan drygt 30 år tillbaka klassats som ”röd” helgdag. Nationaldagen borde bli mer högtidshållen med blå/gula flaggan från stänger och balkonger. Mobergs ”Utvandrarna” skulle gärna klassas identitet för Nationaldagen. Den första korsmärkta fanan har data från Vikingatiden och 1500 talet.


Kvartetten från Vittsjö som sjöng hyllningar till Nationaldagen.

Nästa byte på scenen blev det när Arne ”Grus”, Bengtssons Boel, Malin och Marie sjöng och spelade Berghagenmelodi med aktuell text om ”kulturorten”. De gamla tonerna från Edvard Perssonvisa var omsatt till Hymn till Skåne. Vidare blev det I min lilla värld samt Österlensvisa. Ensemblen avslutade med Vår bästa tid är nu! Kvartetten tackades med ros och presentkort samt kyrklig skrift.


Föreningspremie delades ut till representanter från Emmaljunga innebandyklubb.

Sen var det dags för stiftelsen Vittsjöfondens representant, Claes Ruderstam som främst framförde tack till speciella kommittén för arrangemanget under dagen. Han redogjorde även för Harry B Jönssons minnesfond som av tekniska skäl övergått till stiftelsen Vittsjöfonden. Under många är har det delats ut föreningsbidrag till olika föreningar. I år föll Emmaljunga innebandyklubb i god jord. Representanter för dessa spelare mottog föreningsbidrag på 5 000 kronor.

Kyrkoherde Carl-Olof Danielsson äntrade scenen för en kortare andakt. Tema för andakten var Lova Herren med lokal anknytning.

Ett fyrfaldigt officiellt leve för Nationen utbringades och högtiden avslutades med Nationalsången. Hembygdsföreningen som var arrangör bjöd dessutom besökarna på kaffe med kakor.