Sveriges enda mobila brickbandsmuseum finns i nordvästra Skåne!

Ja, bor man som Malene Langborg i en husvagn så är det naturligt för henne att ha sitt brickbandsmuseum i en annan husvagn. Så praktiskt att bara köra iväg med den och visa sitt museum på olika platser. Den 14 oktober kan museet ses vid Emmaljunga Folkets Hus tillsammans med en grytlappsutställning och i slutet av oktober finns husvagnen på plats i Glimåkra, då vävdagarna går av stapeln. Det lilla husvagnsmuseet ser inte stort ut, men rymmer över 90 olika brickband av alla de sorter.


Husvagnsmuseet

Väl inne finns tryckta, broderade, nävervikta, virkade, vävda och sydda brickband i alla färger.



Prov på olika brickband

När köken utvecklades och smala brickskåp infördes, försvann många brickband som förut hängde på väggarna. Det är därför Malene har samlat under ett antal år, för att denna “konstform” inte ska falla i glömska.


Museidirektören själv flankerad av sin mor Lone Flindt, som kommit hit från Danmark för att hälsa på sin duktiga dotter.

Malene är inte bara museidirektör utan är väl mest känd som sångerska, vilket vi fick prov på under besöket i Truedatorp utanför Vittsjö.


Malene spelar och sjunger för oss.

Vi tackar för oss och kör mot Vittsjö genom ett trolskt skogslandskap. Så vackert men ack så torrt! Måtte det komma regn snart, men idag var det bra med uppehåll!

Top