Utsiktsplats Röebjär invigd

Skriv ut

VITTSJÖ. I Vittsjö råder knappast någon brist på mysiga och estetiskt tilltalande smultronställen. Inte minst kring våra vackra sjöar finns det många inbjudande miljöer som ofta fungerar som en lisa för både kropp och själ. 

I helgen begåvades Vittsjö med ännu ett spännande och lite annorlunda alternativ när Utsiktsplats Röebjär invigdes.

 

 

 

 

 

 

Det nya smultronstället nås enklast från Bäckabro (Sjöstugans parkering). Det finns informationstavlor både uppe på Röebjär och nere vid Bäckabro. Via en stentrappa och en cirka 50 meter lång, trossförsedd skogsstig når man utsiktsplatsen.

Nivåskillnaden är 12 meter och här uppifrån har man en fin utsikt över Vittsjös västra delar. På platsen finns numera även ett mycket bastant bord med tillhörande bänkar, som bekostats av Hässleholms kommun.

Utsiktsplats Röebjär på invigningsdagen 10 juni.

Nivåskillnaden är 12 meter och här uppifrån har man en fin utsikt över Vittsjös västra delar. På platsen finns numera även ett mycket bastant bord med tillhörande bänkar, som bekostats av Hässleholms kommun.

Vid storskiftet och enskiftet i Vittsjö by på 1810-talet avsattes byns nuvarande centrum liksom Röebjär som allmänning, främst för att ge utrymme för de årliga stormarknaderna. Efter att järnvägen kommit till byn 1890 blev området runt stationshuset och den gamla byallmänningen snart Vittsjös nya centrum. När järnvägen 1892 byggdes vidare norrut schaktades den västra delen av Röebjär ut och moränmassorna användes till järnvägsbanken genom sjön.

År 1895 anlades promenadstigar utmed sjön som kringgärdade Röebjär och 1925 öppnade i backsluttningen vårt fortfarande så populära sommarcafé, Sjöstugan. Det torde knappast vara särskilt vanligt att städer eller tätorter har ett nästan vildmarksbetonat skogsområde alldeles inpå bebyggelsen. I början av 1900-talet var Röebjär ett populärt fritidsområde för Vittsjöborna, inte minst för byns ungdomar. Kanske har Röebjär på senare år fallit lite i glömska, något som det nu förhoppningsvis blir ändring på.

Det är Vittsjö Försköningsfond som tagit fram och bekostat Röebjärs båda informationsskyltar samt anlagt trappa och stigar. Försköningsfonden har verkat i byn i över 30 år och ligger bakom merparten av de många informationstavlor och välkomstskyltar som finns här i vårt Vittsjö. Fonden har också varit djupt involverad i byns olika utsmyckningar, t ex Snapphanen Ubbe.

Försköningsfondens ordförande Eva Andreasson har just klippt det blågula bandet

Vid invigningen av Utsiktsplats Röebjär i söndags deltog cirka 35 personer. Försköningsfondens ordförande, Eva Andreasson, hälsade välkommen, berättade lite om projektets bakgrund och klippte av det blågula bandet. I samlad tropp promenerade därefter de närvarande uppför stigen.

Claes Ruderstam i berättartagen

Uppe på plats avtäcktes den stora informationstavlan. Claes Ruderstam berättade om Röebjärs historia och även några barndomsminnen från 1950-talet.

Direkt efter invigningen arrangerade Wittsjö Hembygdsförening en byavandring i Vittsjö centrala delar. Claes Ruderstam var guide och ett 40-tal personer deltog.