De vilda blommornas dag i Emmaljunga

Skriv ut

I Wittsjö Hembygdsförenings regi genomfördes i söndags en botanisk exkursion i Emmaljunga med Crister Albinsson som mycket kunnig färdledare. Arrangemanget ingick i ”De vilda blommornas dag” som nu för 13:e året firades på åtskilliga platser över vårt land. För Vittsjös del var det tredje gången vi var med. Notabelt är att Hässleholm var den enda kommunen i Skåne som under dagen deltog med två olika exkursioner; ett parallellarrangemang var samtidigt förlagt till Sandåkra.

Första anhalten var Hembygdsstugan på Kraxebodavägen. Dagen inleddes i lätt regn, men trots detta hade 24 deltagare mött upp, varav glädjande nog några var ungdomar. På ängen runt stugan fick vi bland annat lära oss om olika huvudtyper av gräs. Vi fick också veta att det finns ett ganska stort antal invasiva arter som kommit till vårt land i relativt modern tid och utgör hot för det naturliga ekosystemet. Ett exempel var vresrosen, som gärna bredde ut sig och ville ta över.


På ängen vid Hembygdsstugan

Efter kaffestund och gemenskap inomhus hade regnet förbytts i solsken. Vi förflyttade oss till järnvägsområdet inne i Emmaljunga där artrikedomen var ännu större. Deltagarna tog chansen att ställa många frågor och inte en enda gång blev vår guide svarslös.


Inne i Emmaljunga var det sol

En hel del växter går under olika namn som till exempel mjölkört = rallarros = rävarumpa. Groblad kallas ibland ”den vite mannens fotspår” eftersom våra tidiga upptäcktsresanden en gång spred artenmed sig till nya kontinenter. Bladen från hassel och alm är snarlika och kan lätt förväxlas. Hassellöven är dock lena och mjuka och kallas ibland ”mors kind” medan almens löv snarare är sträva och vassa och därför får heta ”fars kind”.

Efter cirka 2½ timme i den härliga försommargrönskan avtackades Crister med en varm applåd. Alla var överens om att detta var ett arrangemang, som borde fortsätta under kommande år.