Festligt midsommarfirande vid Sjöstugan

Vittsjö. Midsommarafton har sannolikt firats i de olika byarna långt tillbaka. Då existerade bygemenskapen grannar emellan. Visserligen fanns det även då stridslystna med missämjan reddes upp, kanske med hårda tag. Sen var allt bra igen. Även i dag finns de på landsbygden som sätter käppar i hjulen. Efter hand har midsommarfirandet centraliserats.


Klubbförningen hade kanske varit bättre för träff på klotet.

Det första vederlagda firandet ordnade pastor H B Hammar 1940. Kanske var då festligheterna slut på Skansen. Då samlade han ungdomar till en roddtur på Vittsjön till Getahålan och ute på sjön sjöngs Härlig är jorden. På 1930 talet var det ofta brandkåren som ordnade festligheten med ekonomisk baktanke. Det första egentliga firandet av Midsommarafton hölls i Getahålan 1941. Platsen var idyllisk men även svärmar av mygg och knott hade också sitt tillhåll där fram till 1962 med något undantag. Undantaget vara just 1962 då ett ihållande regn var orsaken till firande i församlingshemmet. Fram på natten fortsatte firandet t Getahålan. Det var inget torrt firande där då den fallna nederbörden hade samlats i Getahålans lågt belägna håla!


Mer idylliskt kan det knappast bli med majstång på grön yta med sjön intill.

Gåsadammens park blev platsen för firande av Midsommarafton fram till 2016. Många minns kanske ”Sjöa Sven” som spelade och sjöng till lekarna. De senare åren det varit skedda musikanter och ledare. En särskild eloge får Jenny Larsson som helt oförberedd agerade som lek- och sångledare. Då lekarna skulle börja hade arrangören missat att vidtala en lekledare. Då hoppade Jenny in och skötte uppdraget galant.

Av praktiska skäl flyttade firandet till Vattenskidklubbens yta vid Sjöstugan 2016 och där har det fortsatt.


Dansen kring majstången blev två ringar men ännu fler fanns som åskådare.

Vid årets firande var det proffsige konferenciern Engström från Bjärnum som presenterade programmet. Midsommarstången var rest med riklig utsmyckning av grönt samt blomster.


Ungdomarna Nellie och Victoria underhöll som blomster intill sjön.

Ungdomarna Nellie och Victoria sjöng och spelade trevlig låtar. Återgivningen av ljud och sång var dessutom perfekt. Lekledare var Engström som svarade för musiken medan Jenny Lööv hade hand om sången. Det blev de traditionella lekarna som Små grodorna och Musikanter. Traditionsenlig avslutades lekarna med Raketen. I en paus var det Nellie som sjöng några trevliga visor även med anknytning till Amerikaresa. Turistbåten Ubbe fanns på plats och transporterade firande med en tur på sjön.


Firande i verklighet med sommarens ankomst.

Arrangör för midsommarfirandet vid Sjöstugan var Vattenskidklubben samt café Sjöstugan. Vid festplatsen fanns tärningsspel och annat som kunde roa de yngre. Tombola samt chokladhjul fanns för lycksökare. Dessutom hade Sjöstugan öppet för servering av skilda delikatesser.

Top